Konfliktusok – média workshop
2013. április 5. péntek, 15:04
Mi a média szerepe egy közösségi konfliktus során? Hogyan rontanak vagy javítanak a helyzeten az újságírók? Szakmai workshop Patrice O’Neill-lel, az Egyesült Államok Nagykövetsége, a CEU Kommunikációs Tanulmányok Központja, a Magyar Főszerkesztők Fóruma és a Független Médiaközpont támogatásával.
Időpont: 2013. április 15., 12:00 – 14:00
Helyszín: Közép-Európai Egyetem (CEU), 1054 Budapest, Nádor utca 9., Popper Terem

Moderátor: Nick Thorpe, BBC

• Milyen hatással van az újságíró a közösség énképének alakítására?
• Mi a helyzet Magyarországon, amikor a média faji, etnikai és kulturális feszültségekről és erőszakról ad hírt?
• Milyen tényezők révén lehet a média híradása a faji feszültséget megélő közösség valamennyi résztvevőjének segítségére?

Az amerikai dokumentumfilmes, Patrice O’Neill beszámol az USA megosztott közösségei körében szerzett tapasztalatairól, köztük a média szerepéről neonáci menetelések, gyűlöletbűntények és erőszakos cselekmények előtt és után. Filmklipeket tekintünk meg és megvitatjuk, milyen hatalommal rendelkezik a média, hogy ezeket a helyzeteket jobbá vagy rosszabbá tegye Magyarországon.

Patrice O’Neill első dokumentumfilmje, az 1995-ben készült “Nálunk aztán nem” az amerikai közszolgálati televízióban mutatta be azt a szerepet, amelyet a média játszott a Montana állambeli Billings-ben, ahol skinhedek fenyegetőleg léptek fel indián őslakosok, zsidók és egyéb kisebbségek ellen, és elharapódzott az erőszak. O’Neill azóta, nemrégiben készült esettanulmányok alapján több díjnyertes filmet forgatott, amelyekben a középiskolai kortárs-zaklatással, valamint faji, etnikai és kulturális alapú erőszakkal foglalkozik. O’Neill megosztja velünk azokat a stratégiákat, amelyekkel a média szerepet játszik befogadó, biztonságos közösségek építésében. O’Neill projektjét ma már 70 olyan amerikai településen használják, amelyek feszültséget vagy erőszakot éltek meg, továbbá a dél-afrikai Fokvárosban és más országokban is, köztük Ukrajnában. A „Nálunk aztán nem” honlapon további információk, illetve letölthető videók találhatók.

Program:

12:00: Köszöntés és bemutatkozás: Ellen Hume, volt fehér házi és Wall Street Journal tudósító, jelenleg a CEU Média és Kommunikációs Tanulmányok Központjának Annenberg polgárjogi újságírás ösztöndíjasa.

12:10: Patrice O’Neill közösségi aktivista és filmkészítő bemutat néhány, gyűlöletbűncselekményekről és közösségi feszültségekről szóló esettanulmányokon alapuló filmklipet, bennük arról, milyen szerepet játszottak a különböző médiumok.

12:45: Kerekasztal-beszélgetés magyar újságírókkal

Szimultán tolmácsolást Norvégia Nagykövetségének jóvoltából biztosítunk.

A válaszokat Katona Anna címére kérjük az Amerikai Nagykövetségre: [email protected]

További információkért, kérjük, forduljanak Ellen Hume-hoz ([email protected]) vagy Bognár Évához ([email protected]).
Forrás: CEU