Milliárdos közmédiás megbízások Kálomistának
2013. március 11. hétfő, 16:29
Az Átlátszó.hu megszerezte az MTVA 2012-es költségvetését, amelyből kiderül, mennyibe kerültek az MTVA külső gyártású műsorai. Milliárd forintos nagyságrendű összegeket kaptak Kálomista Gábor és Jáksó László érdekeltségei, valamint korábbi MTVA-vezetőkhöz, illetve Simicska Lajoshoz köthető cégek is.
Bár a Műsorszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapot (MTVA) állami cégként transzparens működésre kötelezik a jogszabályok, mégis titokban tartja, hogy mennyit fizet a külső gyártásban készülő műsorokért – írja az Átlátaszó.hu, amely nyert már pert az Alap ellen a Kunigunda utcában épült új tévészékházról szóló szerződés, a Marslakók című szappanopera költségvetése és más külső gyártású műsorok ügyében is.

A portál által most közzétett, 2012-es költségvetésből kiderül: a köztévé tavaly 800 millió forintot fizetett ki Kálomista Gábor cégeinek a Hacktion, illetve a Munkaügyek című tévésorozatokért, és további 233 millió forintot kapott az Átok című műsorért egy olyan cég, a TV Com Kft., amelynek levelezési címe megegyezik a Kálomista-féle Megafilm Service Kft. és Megafilm Kft. székhelyével.

Összesen mintegy másfél milliárd forintot fizetett az MTVA 2012-ben a Show and Game Kft. és a Hungister Zrt. által gyártott műsorokért. A Show and Game tulajdonosa Závodszky Zoltán, aki az MTVA vezérigazgató-helyettese volt 2011 áprilisáig, ahonnan visszament műsorgyártó cégéhez. Őt Fazekas Csaba vette fel, aki a Hung-Ister Zrt.-től került az MTVA vezérigazgatói posztjára, de 2011 februárjában ő is lemondott, hogy újra korábbi cégét erősítse. A Hung-Ister Zrt. tulajdonosa 50 százalékban a Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó B-Reklám Kft – írja az Átlátszó.hu. Az Átlátszó birtokába jutott táblázatok alapján a Show and Game Kft. a Hungister Zrt.-vel közösen gyártotta a Maradj Talpon című műsort, amelyre az MTVA összesen 745 millió forintot fizetett ki tavaly. Az MTVA-val közösen gyártotta a Show and Game Kft. a Dal Eurovíziós válogatót, ami 125 millió forintba került. A Hungister Zrt. önállóan gyártotta a Magyarország, szeretlek című műsort, amiért 527,7 millió forintot fizetett ki a köztévé, a Show and Game pedig szintén önállóan gyártotta a Bagi Iván és Nacsa Olivér vezette Poén Péntek című műsort, ami 83,8 millió forintba került.

Közel egymilliárd forintba került továbbá a Jáksó László nevével fémjelzett, kudarcba fulladt Marslakók című szappanopera. Ennél is többet, 2,2 milliárd forintot költött a közmédia fociközvetítésekre, és 1,3 milliárd forintba került a nézőknek a Forma-1 futam közvetítése is.
Forrás: Átlátszó.hu