Varga Béla tagadja, hogy a kuruc.info tulajdonosa lenne
2012. szeptember 10. hétfő, 08:48
Az Egyesült Államokban élő Varga Béla tagadta, hogy ő a tulajdonosa a kuruc.infónak, miként azt az Átlátszó.hu oknyomozó portál állította kedden közzétett írásában. Azt viszont újfent elismerte, hogy ő jegyeztette be a weboldalt az Egyesült Államokban. Az Átlátszó.hu ugyanakkor bebizonyította, a bankszámla Varga Béláé, valamint, hogy ha akarna, az ORFK az amerikai törvények értelmében indíthatna eljárást.
Az MTI-nek kaliforniai otthonából szombaton telefonon adott nyilatkozatában Varga Béla kijelentette, hogy az Átlátszó.hu újságírója „összekevert két teljesen különböző dolgot”, mégpedig a tulajdonjogot és a regisztrációt.

„Ugyanis egy portál tulajdonlása, illetve tulajdonjoga nem ugyanazt jelenti, mint egy portál regisztrációja. Tehát ha valaki Amerikában egy domain nevet regisztrál, az nem jelenti azt, hogy ő a tulajdonosa” – mondta a visszavonult borász, kereskedő, hozzátéve, hogy „vagy harminc” domain van a tulajdonában, illetve további mintegy hatvan borászati, zenei profilú honlapra irányító domaint jegyeztetett be.

A kuruc.info tulajdonosait azonban nem volt hajlandó megnevezni, mondván, hogy Magyarországon üldözik a weboldalt. A megismételt, pontosító kérdésre, miszerint egyértelműen kimondható-e, hogy a kuruc.info tulajdonosa vagy tulajdonosai nevében regisztráltatta az Egyesült Államokban a portált, Varga Béla úgy válaszolt, hogy „nem, nem is ismerem a tulajdonost”.

Átlátszó.hu: Varga Béla a bankszámla tulajdonosa
Nem igaz, hogy nem Varga Béláé a kuruc.info bankszámlája, ugyanis – bár a portálról ezt már eltüntették – „eddig Varga kaliforniai bankszámlaszáma volt a nagylelkű adományozók számára megadva, és korábbi oknyomozásunk során is ezt a bankszámlaszámot kaptuk a hirdetési tarifa befizetésére” – írja az Átlátszó.hu, amelynek szerzőit korábban a portál üzemeltetői tájékoztatták, hogy a kuruc.infón megjelentetni kívánt hirdetés árát Varga Béla számlájára utalják dollárban.
A 49 éves férfi közölte, hogy a kuruc.info hirdetési bevételeit nem az ő bankszámlájára utalják át, hanem a portálnak az ugyancsak az Egyesült Államokban lévő bankszámlájára. Hozzátette, hogy valakinek nyilván kezelnie kell ezt a bankszámlát, de nem ő ez a személy.

Varga Béla önmagával kapcsolatban elmondta, hogy 20 évig dolgozott Észak-Amerika leghíresebb borászainál, de a szakmájában úgy érezte, hogy „kiégett”, ezért üzleteket nyitott Kaliforniában és Kanadában. Ezekben zömében magyar és más, európai élelmiszer-ipari cikkeket árul.

Varga Béla nem tagadta, hogy nézetei közel állnak a kuruc.infoban közöltekkel, de semmi köze nincs ahhoz, ami kikerül a portálra. „Magyar érzelmű, igazából Jobbik-szimpatizáns vagyok (…) Csak egy nemzeti kormánya lehet ennek az országnak, mert másként végünk van” – mondta, amit úgy pontosított, hogy Jobbik-kormányra gondol. A kérdésre, hogy egyetértene-e egy kirekesztő kormánnyal, úgy fogalmazott, hogy „legeslegelőször a magyarság érdekeit kell szem előtt tartania egy magyar kormánynak, utána jöhetnek a cigányok, meg a zsidók, meg bárki más”.

Átlátszó.hu: az ORFK léphetne, ha akarna
„A kuruc.info-n megjelenő tartalmat valóban védik az amerikai törvények, de ha azok személyes fenyegetettséget okoznak, például ha az ott megjelenő információk fenyegető telefonhívásokat, személyes támadásokat, vagy éppen munkahelyi diszkriminációt eredményeznek, akkor az az amerikai törvények alapján büntethető. (…) Ha bizonyítható, hogy a kuruc.info amerikai támogatói közreműködnek személyes adatok gyűjtésében és közlésében, és ha az a tevékenység személyes fenyegetettséget jelent magyar állampolgárok számára, az büntethető az Egyesült Államokban az un. cyberstalking, vagy cyberharassment törvények alapján” – írja az Átlátszó.hu.
Arra a kérdésre, hogy személy szerint fenyegetett-e meg embereket, és konkrétan ő írta-e a [email protected] e-mail-címről Pásztor Tibor szocialista politikusnak, hogy a sors be fog kopogtatni az ajtaján, és se Észak-Amerikába, se máshová ne utazzon, mert „kifent késekkel fognak várni benneteket”, Varga Béla azt felelte, hogy ezt a dolgot nem tudja kommentálni. „Utólag azt mondanám, hogy írhattam volna én is, de nem én írtam...” – jelentette ki Varga, hozzátéve, nem tudja, hogy ki az a Pásztor Tibor, ráadásul mintegy 30 e-mail-címe van, és azt se tudja, ez most melyik.

A kaliforniai Healdsburgben élő Varga Bélát személyesen kereste fel a helyi internetes hírújság egyik szerkesztője, Keri Brenner. A világhálóra pénteken felkerült nyilatkozatában Varga kategorikusan kijelentette, hogy nem tulajdonosa a kuruc.infónak, hanem csak ő jegyeztette be a weboldalt. Úgy fogalmazott, hogy az amerikai regisztrációval és a bankszámla megnyitásával szívességet tett magyarországi barátoknak.
MTI / eMasa