Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 8.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Első fokon ejtették az államtitoksértés vádját
Felmentve és lenullázva
2005. november 21. hétfő, 15:13
A Népszava újságírója, Csík Rita némileg megkönnyebbült a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélethirdetése után, amely felmentette a Sutka-levél ügyében az államtitoksértés vádja alól. A történtek azonban erősen megviselték, és az eljárásnak még nincs vége.
Ügyvédje szerint a jogerős ítélet egy-másfél év múlva várható
Csík Rita, akire most sokan azért figyelnek, mert ügye precedens értékű lehet, a nyolcvanas évek végén írta első cikkeit. Akkoriban egyetemre járt – történetesen a jogira, s ezt a végzettségét most még fel is rótták neki a tárgyaláson. Az egyetemi évek alatt a Színház című folyóirat titkáraként keresett pénzt.

– Egy nap nagy gyülekezetet láttam egy téren. Ellenzéki tüntetés volt. Megírtam, amit láttam, és másnap megkérdeztem a munkahelyemen a színikritikusokat , hogy mit kezdjek vele. Adtak néhány nevet és telefonszámot. Így került el a cikkem a Dátum című laphoz, amelyet Bába Iván jegyzett főszerkesztőként. Ő később, az Orbán-kormányban külügyi helyettes államtitkár volt – meséli pályára kerülésének történetét Csík Rita.

A Népszava munkatársa nem tanult újságírást, de már jó ideje gyakorolja a szakmát. 1993-ban végezte el az egyetemet. Akkoriban vette meg Fenyő János a Népszavát. A belpolitikai rovathoz hívták, s azóta főleg kormányzati tevékenységgel kapcsolatos cikkeket ír.

– Erre az ügyre ráment az egzisztenciám, a magánéletem és anyagilag lenullázódtam – tér rá a Sutka-levél megjelenése utáni megpróbáltatásokra. – Először tanúként hallgattak ki, azután gyanúsított lettem. Akkor az ügyészség feltett a honlapjára, s attól kezdve egyre nehezebb lett az életem. Be tudtak azonosítani, és ebből nagyon sok gond származott. Volt egy másodállásom – mert az újságírói fizetésből nem tudom megoldani családi pénzügyi feladataimat. Az a cég, ahol dolgoztam, azonnal elbocsátott, mert nem képviselhettem őket gyanúsítottként. Azóta legalább háromszáz állást pályáztam meg, 35-40-nél előrehaladott szakaszban voltak a megbeszélések, de azonnal megváltozott minden, amikor előkerült a bírósági ügy.

Eltűntek a barátaim is. Vagyis sokan, akikről addig azt hittem, hogy barátok – pontosít az újságírónő. Az ítélethirdetés után viszont ismét előbukkantak és gratuláltak. Találkozni akarnak velem, de én már nem akarok velük. Ennek a fordítottja is igaz, olyan emberek, akikről nem is gondoltam, hogy a barátaim, kiderült, hogy azok. A Népszava szerkesztősége teljes mellszélességgel kiállt mellettem. Minden költséget vállaltak. De vannak olyan költségek, mert megromlott az egészségem, amelyeket nem terhelhetek rájuk.

Ma már nem vagyok olyan bátor, mint egy éve. Tudom, hogy elkaphat a kasza. Majdnem húszéves újságírói gyakorlatom alatt egyetlen sajtóperem se volt, pedig érzékeny témákkal foglalkoztam. Ezért nem voltam eléggé felkészülve egy ilyen helyzetre. – mondja Csík Rita.

Azt még nem tudni, hogy meddig húzódik az ügy. Ügyvédje, Bárándy Péter szerint, egy-másfél év múlva lehet számítani jogerős ítéletre.

– Jogtechnikai alapon mentettek fel. Azt állapították meg, hogy nem volt bűncselekmény. De ezzel a bíróság nem adott választ arra a kérdésre, hogy mi van, ha az adott irat valóban államtitok lett volna. Ezért én azt szeretném, ha alkományjogi alapon mentenének fel. Hiszen az alkotmány szerint a sajtószabadság minden más jogot megelőz, még az államnak a működéshez való jogát is. Ebből a szempontból nagyon fontos az egész sajtó számára, hogy az ügyemet miként ítéli majd meg a bíróság – véli a most felmentett újságíró, aki azt reméli, hogy az újabb tárgyalás időpontját talán fél éven belül kitűzik.
eMasa
vélemények  hozzászólok
masa.portré
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek