Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 8.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Eltemették Polgár Dénest, a magyar újságírás doyenjét
2009. február 17. kedd, 12:21
Végső nyugalomra helyezték az életének 97. évében elhunyt Polgár Dénes újságírót, a magyar újságírás doyenjét, az MTI volt külpolitikai főszerkesztő-helyettesét hétfőn Budapesten, a Farkasréti temetőben.
A ravatalnál Pach Ferenc, az MTI főszerkesztője az 1912-ben született Polgár Dénesről elmondta: dolgozott a Világosság, a Szabad Nép és az Esti Hírlap szerkesztőségében. Ezután az MTI kairói, washingtoni, bonni, végül brüsszeli tudósítójaként tevékenykedett. Közben a hetvenes években A Hét című televíziós műsor főszerkesztője volt - idézte fel az újságíró pályafutásának fontosabb állomásait.

Bárhol is volt a világon, Polgár Dénes mindig hihetetlenül jól informált volt, meglátta és írásaiban szemléletesen megmutatta a történések lényegét, hátterét. Műveltsége, megnyerő egyénisége óriási szerepet játszott abban, hogy akár arab, akár amerikai, akár német közegben dolgozott, a kollégák között nagyon hamar lettek barátai, s a politikusok is hamar megkedvelték, tisztelték - mutatott rá Pach Ferenc.

„Neki köszönhetően a magyar nézők rácsodálkozhattak a nyugati világra", mert „szinte mindenkit meg tudott nyerni magának és műsorának" tájékozottságával, intelligenciájával, felkészültségével, mosolyával - jegyezte meg. Pach Ferenc arra emlékeztetett: francia elnök, német kancellár, NATO-főtitkár, indiai és portugál miniszterelnök ugyanúgy Polgár Dénes mikrofonja és kamerája elé ült, mint a korszak világhírű filmművészei és sanzonénekesei. Műsoraiban addig példátlan csevegő, mégis nagyon informatív interjúkkal iskolát teremtett, s a magyar nézők sok, addig ismeretlen információhoz jutottak.

Polgár Dénes 96 évesen ismét tollat ragadott, „és a mi szórakoztatásunkra, a mi okulásunkra megírta visszaemlékezéseit" - tette hozzá. Baracs Dénes, az MTI nyugalmazott tudósítója beszédében így emlékezett Polgár Dénesre: „Szerencsésnek mondhatja magát mindenki, aki tőle tanulhatott. Akár szakmát, akár emberséget, akár csak a mindig őszinte kíváncsiságot.

Megtanulhattuk tőle azt is, hogy az érdeklődés csak felkészültséggel párosulva hoz eredményt, hogy tudni kell, mit és hogyan kell kérdezni". Polgár Dénesről azt is megemlítette, hogy „a vészkorszakban testvéröccsét és szüleit is elpusztította az erőszak, s mint sokan tudjuk, ő is a halál torkából, a Duna hullámaiból úszott vissza az életbe." Ekkor egy másik túlélővel, Gabival kötötte össze sorsát, később fiainak pedig példás nevelést adott. Iskolát teremtett azzal, ahogy a beszélgetésben a tiszteletet megadó, de egyenlő, mindig a lényegre kérdező partnere volt a másik félnek. Ambíciója nem a pozíció, hanem az általa nyújtott lehetőség volt a hivatás gyakorlására. Arra is képes volt, hogy felálljon a vezetői székből, amikor úgy látta, hogy a politika keresztezi legfőbb célját, a valóság bemutatását - fogalmazott Baracs Dénes.
forrás: MTI
vélemények  hozzászólok
masa.portré
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek