Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 8.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Feudális viszonyok, uniós pénzből
2006. december 7. csütörtök, 15:21
M. László Ferenc a „Polgármester a börtön kapujában: Józsi, hol vagy?” című cikkével nyerte a novemberi Minőségi Újságírásért Díjat. A Magyar Narancsban megjelent írás Siklósnagyfalu akkor még szökésben lévő, azóta már letartóztatott polgármesteréről, többszáz milliós uniós projektekről, valamint a hazai foglalkoztatási és felzárkóztatási politika válságtüneteiről szól.
A kolozsvári születésű, idén harmincéves újságíró 2000-ben a Debreceni Egyetem történelem-filozófia szakán diplomázott.

A magyar közéletben otthonosabban mozog

Az újságírás iránti érdeklődését a 19. századi erdélyi román sajtótörténettel kapcsolatos kutatásai erősítették, majd amikor ismerősei elhívták az Erdélyi Terasz című irodalmi-kulturális honlap szerkesztőségébe, maga is publikálni kezdett. A honlapnál töltött rövid idő után két évig egy debreceni hírportál, a Hajdú-Bihari Napló korábbi főszerkesztője által irányított vagy.hu munkatársaként dolgozott.

Amikor az Erdélyi Terasz körül csoportosuló társaság egy része Marosvásárhelyen újraindította A Hét című közéleti-kulturális hetilapot, 14 Magyarországon töltött év után visszaköltözött Romániába, és a lap egyik szerkesztő-újságírója lett. „Egy év múltán be kellett látnom, hogy magyarországi szocializációm miatt távolról sem ismerem, és nem „érzem” annyira a romániai közéletet, mint azok a kollégák, akik ott élnek, valamelyik erdélyi főiskolán, egyetemen végeztek, ezért – keserű szájízzel – felmondtam, és visszatértem Magyarországra” – vallotta be az eMasának.

Oknyomozással és riporttal ötvözött portré

2005-től rendszeresen jelennek meg írásai a Hírszerzőn, az [origo]-n, a Magyar Narancsban. 2006 szeptembere óta a hetilap munkatársa. A PricewaterhouseCoopers által támogatott, nettó 200 ezer forinttal és oklevéllel járó Minőségi Újságírásért Díjat most kapta meg először.

„A Kosztics Józsefről és ügyeiről szóló írásban a portrét ötvöztem a riport és az oknyomozás műfajával” – kommentálta a díjnyertes írást a szerző – „Látható, hogy a foglalkoztatási, felzárkóztatási programok egy része gyenge lábakon áll, a támogatások nem jutnak el a megfelelő helyre”.

Nem roma-ügy

„Nagyon nehéz volt a tényeknek utánajárni, az emberek nem nagyon mernek beszélni, ha mernek is, kérik, hogy ne írjam meg. Többeket megfenyegettek, hogy ha beszélnek, „elcsúsznak a jégen”. Kosztics története nem egyedi eset és nem „roma-ügy”. Jól illusztrálja a dél-baranyai térség nyomorúságát, az ott élő, hosszú évek óta munkanélküli emberek kiszolgáltatottságát, amely feudális viszonyokat teremt – uniós pénzből” – foglalta össze a díjnyertes írást a szerző.
eMasa
vélemények  hozzászólok
masa.portré
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek