Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 8.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Kotroczó Róbert
Az archívfilmeket gyűjtő hírigazgató
2005. június 8. szerda, 16:43
Az RTL Klub hírigazgatója politológiát tanít. Kudlik-interjúját elmarasztalta az ORTT, a MÚOSZ szerint azonban ez a döntés a sajtószabadság megsértése volt.
Az RTL Klub hírigazgatója, Kotroczó Róbert kilenc éves kora óta újságíró akart lenni. Az idő tájt a Nógrád című lap gyermekrovatába írta első cikkeit.

Az Egyenleg stábjában kezdte
A most 36 éves fiatalember a kilencvenes évek elején, az akkori idők egyik legjobb színvonalú hírműsorában, az Egyenlegben kezdte a televíziózást. Azóta végigjárta a hazai tévék gyakorlati iskoláit, sokféle műsort vezetett, és miközben úgy érzi, jól alakult a pályafutása, a gyerekét – ha lenne – nem beszélné rá erre a szakmára. Úgy látja, az ő generációja még jókor került a pályára, de a most induló fiatalabbaknak, akik több diplomával, jó nyelvtudással indulnak a kemény versenyben, nagyon kicsi az esélyük, hogy kvalitásos, sikeres újságírókká váljanak.

A kereskedelmi televíziók magazin műsoraiból száműzték a politikát, mégis a közelmúltban egyik riportját, amelyet Kudlik Júliával készített, az ORTT Panaszbizottsága elmarasztalta. (Ezt a lépést a MÚOSZ Etikai Bizottsága a sajtószabadság megsértésének minősítette.)

Kotroczó Róbert végzettsége szerint történész és politológus. A képzőművészet iránt is igen fogékony. A húszas-harmincas évek magyar művészeinek akvarelljeit, rajzait és tusképeit gyűjti. De még ennél is jobban izgatják a régi, fekete-fehér filmhíradók.

A Zsigmond Király Főiskolán politológiát tanít. A propaganda és a politika összefüggéseit bemutató kurzusán a II. világháború propagandafilmjeit is megismerhetik diákjai. Ez a korszak annyira érdekli, hogy egyetemi szakdolgozatát a nyilas filmpropagandáról írta. Az késztette a kor filmjeinek gyűjtésére.

– Érthetetlen számomra az egész kor – ad magyarázatot arra a kérdésre, hogy miért foglalkozik még mindig ezzel a világgal.

Pályafutás
2001 július óta az RTL Klub hírigazgatója
2000-2001 RTL Klub – hírműsorok főszerkesztője
1999-2000 RTL Klub – reggeli műsor főszerkesztője
1997-1999 TV2 – szerkesztő, műsorvezető
1991-1997 Magyar Televízió – riporter, szerkesztő, műsorvezető
-pá-
vélemények  hozzászólok
masa.portré
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek