Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 8.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Recenzió
Magyar médiatörténet a késő Kádár-kortól az ezredfordulóig
2005. december 7. szerda, 08:57
Tudományos igényű, de olvasmányos sajtótörténeti munkát jelentetett meg az Akadémiai Kiadó. A kötetet fiatal kutatók részelemzéseiből Bajomi-Lázár Péter állította össze.
Aki belelapoz az Erasmus-könyvek új kötetébe, saját gyerek- és ifjúkorát láthatja viszont. A Magyar Médiatörténet a késő Kádár-kortól az ezredfordulóig címet viselő könyvben ott találja a sokkal korábbi időszak tévés alakjainak képét, a hetvenes-nyolcvanas évek klasszikussá vált műsoraiból: a Parabolából Árkus Józsefet, a Stúdió '82-ből Érdi Sándort, a Hírháttér asztalánál a fiatal Baló Györgyöt, a Fórumból Ipper Pált és Polgár Dénest, A Hét kamerája előtt Hajdú Jánost, és a Gondolkodóban 1986-ból Pálfy G. Istvánt.

Ez a történelemkönyv, amit az Akadémiai Kiadó jelentetett meg, az átalakulás eseményeiről és áramlatairól szól, de nem szakadhatott el az előzményektől. Azoknak is sokat mond, akik akkor éltek, és azoknak is, akiknek már fogalmuk sem lehet a múlt század végének világáról.

Az Erasmus-könyvek sorozatszerkesztője, Sárközy Erika fiatal kutatókat kért fel arra, hogy a maiak szemével vizsgálják meg a múltat. Ők írtak az újságírás normáinak változásáról, a rádiózás és televíziózás piacáról, a nyomtatott sajtó átalakulásáról és az új média szerepéről.

Sárközy Erika, aki huszonhét évet töltött a közszolgálati rádióban és televízióban a kötetről azt mondta: – Minden szakmának van történelme, minden szakma büszke a történelmére, számon tartja hőseit, az antihősöket, a tragikus vagy éppenséggel a lélekemelő eseményeket. A mindig új és új médiagenerációnak ezt a történelmet hasznos, azoknak pedig, akik megélték – fontos ismerni.

A könyv forrás értékű, gondos kutatómunka eredménye. A rádiós és televíziós műfajok és és műsorok történetének leírását részletes kronológia egészíti ki. A könyv bolti ára 3200 forint.
P.Á.
vélemények  hozzászólok
masa.mondo
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek