Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 5.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Foglalkozás lett sajtótájékoztatókra járni
2005. december 2. péntek, 14:29
Legszívesebben nem írnám ezt a cikket. Mivel, nincs értelme. Annyiszor szóvá tettük már és semmi sem változik. A sajtótájékoztatókon továbbra is ott vannak, rendszeresen megjelennek az álújságírók, jönnek meghívás nélkül, bepofátlankodnak minden eseményre, hamis igazolványokat mutatnak a belépéskor, hivatkoznak nem létező vagy már megszűnt havi, alkalmi maga zinokra.
A lejmista, a zabáló „újságírók” siserehadával állunk szembe – tehetetlenül. Szemtelenek, mint a piaci légy. Esettanulmány lenne mindegyik, hogy ki, miért csinálja, és hogyan lépett erre a pályára.

Mára szinte egyfajta foglalkozás lett, amiből naponta, máról holnapra meg lehet élni. A kilenc órakor kezdő sajtótájékoztatón kiadós reggelit vehet magához, a magyar és a nemzetközi gasztronómia legjobb kínálatát, hiszen az öt csillagos szálloda svédasztaláról rakja tányérjára az ízes falatokat. Innen csak egy ugrás a következő lejmolás színhelye, a másik hotel, ahol külföldi cég ismerteti a Magyarországon eddig még nem forgalmazott termékeit. Ebből szép kis ajándék csomagot is adnak az újságíróknak, a dögkeselyűknek is, mert honnan tudná a külföldi cég képviselője, hogy közönséges szélhámosok is vannak a valódi lapokat képviselő zsurnaliszták között.

Megvolt az ebéd, és már az ajándék is ott lapul a nejlon szatyorban, amelyet áruba lehet bocsátani, vagy „hálából” átadni a főnöknek, aki az MTI napi sajtótájékoztatók menetrendjét mindennap figyeli és értesíti ugrásra kész különítményét. Egymás között és ez a „forró drót”, de üzemben tartásért jár a baksis. Jól szervezetten működik ez a banda.

Késő délután is rendeznek sajtótájékoztatókat – így hát a reggeli, az ebéd, a vacsora, és a napi ajándék begyűjtés, a folyamatos lejmolás állandóan biztosított. Potyaleső megélhetés. Nem kell otthon főzni, azt a kis nyugdíjat kímélni lehet. Jól jön a házhoz. Így van ez már lassan évtizedek óta. És ez a díszes társaság csak kihalással fogyatkozik, de csapódnak mindig hozzá, újabb fiatalok is.

Egy biztos: a tapasztalat az, hogy amiért a sajtótájékoztatókra hívják az újságírókat, kevesebb atémáról megjelenő cikk a reméltnél, mert a cégek meghívók nélkül beengedik azokat is, akik oda illetéktelenek. Nem újságírók. S ha van is a MÚOSZ-tól, vagy más újságírói szervezettől hivatalos igazolványuk, nem publikálnak sehol sem, csak arra használják, hogy lejmoljanak vele. Visszaélnek a becsületes újságírók hírnevével, lejáratják a szakma tekintélyét.

Ez szomorú, de igaz tény. Tudja ezt mindegyik újságíró szervezet, és látja a káros jelenséget az is, aki cégének, vállalatának pr-munkáját szervezi – még sincs előrelépés megszüntetése ügyében.

Jó nagy botrányt kellene csinálni, valami nyilvános megszégyenítést? Rendőrökkel elvezetni őket?

Nem lehet. Csak az összefogás, a hivatalos fellépés segíthet – együttes akarattal, ami évek óta késik, várat magára. Arra, hogy ez ne így legyen, nekem nincs semmi reményem. Ezért nem akartam ezt a cikket megírni. Mégis megtettem, most kíváncsi vagyok a fejleményekre.
Békés Attila
vélemények  hozzászólok
kocsis | 2011.02.20. 15:36
bara | 2006.08.05. 17:53
masa.mondo
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek