Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 8.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
A nap idézete
Utána a vízözön
2008. június 5. csütörtök, 17:28
„Világsiker a hazai televíziós szakmában: Arany Toll díjat nyert Szűcs László producer” – értesítette szerkesztőségünket a PressInform. A pr-cég a díjazott önéletrajzát is eljuttatta az eMasának.
Szűcs László az RTL Klubon futó „Adria. Ahogyan mi szeretjük” című sorozatért kapta meg a Horvát Idegenforgalmi Közösség Arany Toll díját. A műsornak producere, főszerkesztője volt. Korábban többek között az RTL Klub Ötletház, Receptklub főzőpárbaj, Bon Appétite!, Ötletadó, a TV2 Vásott Kölykök és az MTV Koós Klub című műsorainak volt producere, főszerkesztője. Pályáját pincérként kezdte, de filmekben is szerepelt: az Európa Expresszben ukrán maffiózót, a Maigret nyomoz című sorozatban pedig „felszolgáló statisztát” alakított. Mozgalmas pályájáról az alábbi önéletrajzot juttatta el szerkesztőségünkbe:

„Konyhafőnök szerettem volna lenni, hiszen gyerekkori kulináris élményeim és hitvallásom ezt ésszerűsítették. Egy kis palacsinta itt, egy konyhai edényzet átrámolása ott, grill csirke és pörkölt amott. A budapesti Gellért Szállóban eltöltött gyakorlati évek azonban az éttermi munka felé orientáltak, hiszen akkoriban hatékony légtechnika híján, hőguta határán lehetett főzni tanulni. Ehhez képest a világos, szellős és legfőképp elegáns étterem, na és persze tizennégy évesen az elsőre, másodikra érthetetlen borravaló léte markánsan közbelépett a vendéglátás területén való foglalkozásomat nézve.

Szerencsémre egy kitűnő és magas szakmai tudással bíró szállodai gépezet része lehettem, s így egészen fiatalon és egyetlen tanulóként kenyeret szolgáltam fel a Dalai Lámának, pepper-steaket Habsburg Ottónak, üres teát Teller Edének, bakonyi sertésragut a japán trónörökösnek, mely munkák közben némi (mit némi, rengeteg) tudás, de legfőként a szakma szeretete ivódott belém. Sok vendéglátás, kis turisztika, rengeteg emberismeret.

A progresszív rock, majd később blues zenekarom mellett néha, néha sportolgattam, melynek eredménye – ha nem is sporttörténeti szempontból, de fontossá vált – két egymást követő évben a magyarországi Pincérfutó Verseny első helye, rögtön sztárvendéggé avatott egy kis kábel televízió gasztronómiai műsorába meghívottként. A vendéglátó-szakmailag elfogadhatatlan televíziós megoldásokat a producernél kritizálva hamarosan tanácsadó, segédszerkesztő, majd szerkesztő lettem.

Újabb mérföldkő az RTL Klubon indított gasztronómiai műsor főszerkesztői, kreatív igazgatói státusza lett, s ezt a műsort hamarosan az akkoriban üzlettársammal megalapított cégünk készítette. Ez 10 éve volt. Első külföldi forgatásunk Horvátországban volt, 1999-ben. Az útra az ex-barátnőm is elkísért, mint német tolmács, ma már a feleségem. Az Opátiától Dubrovnikig tartó A2-es és a vissza út is mély nyomokat hagyott mindkettőnkben.

A napi műsort heti félórás gasztro-show követte, azt pedig egy lakberendező-stílus magazin. Utána pedig a vízözön. Minden, ami show-business, majd később, minden, ami stratégia-tervezés, minden ami stratégia-építés, minden ami üzlet-fejlesztés. Egyszóval havi magazinokat adtam ki, könyvsorozatokat szerkesztettem, turisztikai kampányokat terveztem, éttermeket nyitottam. Ösztöndíjat kaptam a Cordon Bleu egyetemre, beutazhattam fél Európát. S megtanultam a partnereimnek az élményeimnek köszönhetően egy picit látni. Látni egy-egy téma erejét és hitelét, ismerni az eladhatóságát és az eladás szükségleteit, tudni a tálalás módját és örülni a partner örömének. Mint ahogyan egy felszolgáló örül, ha a vendége elégedett.

Így tulajdonképpen ma is azt csinálom, amit a pályám kezdetén.

Felszolgálom a témát. De azért szeretem, ha a köret és a tálalás is igényes. Igényes, de nem fellengzős. Mint egy közepes skarpina roston, egy kis blitvával és Posippal a horvát tengerparton, este hatkor.

Hát ki az, aki ezt nem szereti?”


A Horvát Idegenforgalmi Közösség évente kiosztott nemzetközi „Arany Toll” díját idén világszerte 35 újságírónak ítélték oda. A negyedik alkalommal átadott díjakat most első alkalommal országonként külön egy írott és egy elektronikus kategóriában is kiosztották. Szűcs Lászlón kívül így még egy magyar díjazott van: Féderer Ágnes, aki a Népszabadság honlapján teszi közzé horvátországi élményeit.
eMasa
vélemények  hozzászólok
masa.mondo
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek