Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 8.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
A nap idézete
Boros és Bochkor keresztapa lett
A két műsorvezetőről nevezték el a 4-es metró fúrópajzsát
2007. április 25. szerda, 18:57
Vitathatatlanul örömteli hír, hogy a fővárosi metróépítés új szakaszához érkezett, még ha az események még elméletileg sem hozzák közelebb a napot, melyen először léphetünk a 4-es metró állomásainak napfényes gyepére. Nevet kapott a két fúrópajzs.
Majd’ egy hónapja – épp akkor, amikor a főváros válláról lekerült egy másik, igen nagy teher: a két metróalagút nevének kérdése − indult a főváros honlapján a szavazás arról, mi is legyen a két, egyenként 1600 lóerős fúrópajzs neve. (Mondhatni: kik fúrják meg legközelebb a 4-es metrót?) Hagyó Miklós, a főpolgármester helyettese ideológiai hátteret is szolgáltatott azoknak a leendő szavazóknak, akik esetleg nem élveznék önmagában a neten való kattintgatást: a 4-es metró mindnyájunk szívügye kell, hogy legyen – mondta −, s aminek nevet adunk, azt igazán közel engedjük magunkhoz.

Így hát a fővárosiak – s mivel majd’ kétmillióan szavaztak, vélhetően mások is – igazán közel engedték magukhoz a többtonnás fúrópajzsokat, s mindent megtettek azért, hogy Boros Lajos és Bochkor Gábor lehessenek a budapesti – szó szerint értett – alvilág keresztapái, ne pedig Lucifer és kevésbé ismert párja, Lacifúr; vagy éppen Piedone és magyar „testvére”, Ötvös Csöpi. A városvezetés ugyanis ügyet sem vetett a korábbi − csípős nyelvek szerint egyébként felesleges − szavazás körüli eseményekre, mikor egy itthon szinte ismeretlen amerikai humorista nagy eséllyel pályázhatott volna az M0-s autópálya Duna-hídjának nevére; s nem tett semmilyen megkötést a névválasztással kapcsolatban. A javaslatok között szerepelhetett élő és történelmi személyiség, de akár tárgy is. A beérkezett ötleteket azért alapos előzsűrizésnek vetették alá, s a neveket olyan szaktekintélyeket vették górcső alá, mint például Korda György és Balázs Klári.

S bár a szavazás állását − tudniillik Boros-Bochkor töretlen sikerét − „látva” a szerver folyamatos leállásokkal és meghibásodásokkal fejezte ki véleményét, az eredmény mit sem változott. A szervernek ez már igazán sok volt – két nappal a szavazás vége előtt végleg összeomlott. Mindezt hivatalosan persze a magas látogatottsággal magyarázták, s nem törődve az egyértelmű üzenettel, gyorsan eredményt hirdettek. Hölgyeim és uraim, Boros és Bochkor, Bochkor és Boros. (Nem pedig Lali és Bocsi – ez a névpár-változat csak tizedik lett a szavazáson.)

A szavazás végeredménye:


A főpolgármester-helyettes tehát a Bumeráng élő egyenes adásában nyújthatta át két rádiósnak a keresztlevelet, a következő szöveggel:

„A keresztlevél igazolja, hogy a Hagyó Miklós Budapest főpolgármester-helyettese által meghirdetett pajzsnév-szavazást hivatalosan a Boros – Bochkor névpáros nyerte. A lakosság szavazatainak köszönhetően Boros Lajos és Bochkor Gábor urak jogosultak a 4-es metró fúrópajzsainak ünnepélyes megkeresztelésére, ezáltal a két, egyenként 1600 lóerős gép az ő nevüket viselve dolgozik a főváros alatt a következő években.”

Jól látható: a keresztlevél nem tartalmaz olyan kitételt, hogy a dokumentum visszavonható volna a következő, kínaiak kiírtását javasló poén elhangzásakor, de még akkor sem, ha legközelebb a biciklisták után másokat is egy járó motorú autó mellé zárnának a garázsba.
Kovács Bálint
vélemények  hozzászólok
masa.mondo
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek