Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 5.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Recenzió
A harmadik szem
2006. szeptember 29. péntek, 15:44
Orbán Viktortól származó idézetekből válogatott egy zsebkönyvre valót Zöldi László. Az Orbán-breviáriumnak különös jelentőséget kölcsönöz, hogy szerkesztője forrásként kiemelt figyelmet szentelt a vidéki sajtónak. Zöldi László könyvéről az eMasa felkérésére győri kollégánk, Horváth Sándor írt recenziót.
Mintha hosszú évtizedek óta ismernénk, pedig alig több mint tizenhét éve – Nagy Imre újratemetésén – tört be Petőfis lendülettel a magyar közéletbe Orbán Viktor. Az ezredforduló Magyarországának emblematikus alakja. Hívei körében igazi megasztár. A szó nemesebbik értelmében, hiszen rajta kívüle senki nem akad a magyar glóbuszon, aki győztes vagy alávetett helyzetben ilyen erővel és tehetséggel ütne át a képernyőn.
Nagygyűlésein játszi könnyedséggel ragadja magával a tömeget. Győrben, a 2002 tavaszi kampányzárón, a Széchenyi téren – ahol valaha Kossuth lelkesített – boldogan énekelték: „Esik eső karikára, Orbán Viktor kalapjára”.
De ki is az igazi Orbán Viktor? Lengyel László Tigrise? Tölgyessy Péter televíziós politikusa? Sárközy Tamás televíziós színésze?

A valóság nem volt ilyen mulatságos

A megfejtéshez Zöldi László médiakutató egy régi műfajt, az idézetek könyvét, a breviáriumot hívta segítségül. A tanárra és kutatóra egyaránt jellemző klasszikus szerkesztői alapossággal gyűjtötte össze a best of Orbánt 1989-től 2006 tavaszáig. A kötet második részében pedig rövid fejezetekhez lapozhatunk „Orbán Viktorról mondták”, „Orbán kormányról mondták” „Fideszesek mondták a Fideszről” „Nem fideszesek mondták a Fideszről” „Orbán Viktor, a kommunikátor” címmel. Ezek a válogatások és a záró esszé jól kiegészítik az Orbán-képet, sőt a Zöldi-képet, mert a mi szerkesztő kollégánkból itt bújik ki legjobban az eredeti szakmája a történész.
A cikkek, beszédek százaiból válogatott rövid idézetek különleges villanófények, melyekből két szubjektív stroboszkóp film áll össze. Az egyik Magyarországról szól Orbán Viktor szemével, a másik maga Orbán, az éleslátó politikus.
Szemmel láthatóan élvezi munkája tárgyát, játékosan incselkedik vele. Az Orbán breviárium műfajánál fogva kettősen torzít, felnagyít és lekicsinyít. Az idézetek könyvéből kirajzolódó stroboszkóp Magyarország a valóságban közel sem volt ilyen mulatságos. Erre a vidám barakkbontásra még ráerősítenek Pápai Gábor szellemes karikatúrái: ezt is túléltük.
Zöldi Orbán-képe ugyanekkor nem karikatúra. Egy személyiség történészi, médiakutatói anamnézise. Az idézetek Orbán Viktora lényeglátó és szellemes. Ha a korban későbbi idézeteit összevetjük a korábbiakkal, nem a bicska nyílik ki a zsebünkben, hanem bölcsen mosolygunk: a világ változik, benne mi is. Ő is.

De kié a címben említett harmadik szem?

Zöldi László breviáriumának különleges értéke a szerkesztés nagyvonalúsága. A szerző az anyaggyűjtés során nem elégedett meg a fővárosi lapok és folyóiratok, rádiók, televíziók által közvetített Orbán Viktor-képpel. A teljes magyarországi sajtóból válogatott. Elénk tárja mindazt, amire a „legárgusszeműbb” pesti olvasó sem figyel, a vidéki magyar sajtó Orbán-képét. Mit olvashatott Viktorról a soproni vagy a nyíregyházi olvasó. Ez az a bizonyos harmadik szem. A politikusok a vidéki beszédeikben sokszor mást és máshogyan mondanak el, mint a Parlamentben, vagy a központi médiákban. Ebben Orbán Viktor sem kivétel. Nézzünk néhány példát:
„Szeretek egy kicsit hinni az álmaimban, még akkor is, ha tudom, hogy azokban csalódni fogok.” „Senki ne úgy fogja fel a Fideszt, mint egy olyan pártot, amelyik majd leszámol az éppen előtte kormányzó hatalommal. Ez a logika ugyanis szétverné az országot, s állandósítaná a polgárháborús hangulatot.” (Tolnai népújság, 1993. június 15.)

„A polgári körök vezetőjeként a jövőért vagyok felelős”

„Olyanok vagyunk, mint a régi magyarok. Menekülést színlelünk, és hátrafelé nyilazunk.” (Somogyi Hírlap, 1993. november 13.)
„Unjuk már ezt az ország ügyeire csak csekély befolyással rendelkező ellenzéki szerepet.” (Új Dunántúli Napló, 1995. április 3.)
„Kiépülő félben van a maffiagazdaság.” ( Heves Megyei Hírlap, 1996. szeptember 28.)
„Amíg miniszterelnök voltam, a napi ügyek menetéért voltam felelős. Amióta a polgári körök vezetője vagyok, a jövőért vagyok felelős.” (Vas Népe, 2002. szeptember 10.)
(Polgármesterjelöltek és a zászló) „Ha sokan kapkodnak utána, a földre esik.” (Fejér Megyei Hírlap, 2002. szeptember 13.)
„Magyarország nem tud olyan rossz állapotban lenni, hogy ne érje meg érte választást nyerni.” ([Veszprémi] Napló, 2006. február 20.)

Zöldi László kötetét a Pallas Páholy–Klub Háló egyesület támogatta.

Zöldi László: Orbán-breviárium. Corvest Kiadó Kft., 2006. 158 oldal, 1490 Ft
Horváth Sándor
vélemények  hozzászólok
masa.mondo
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek