Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 5.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
A NAP IDÉZETE
A magyar média kártékony
2006. április 26. szerda, 11:19
Schöpflin György politológus professzor, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Hírszerzőnek adott interjújában érdekeseket mond a magyar sajtóról. A Magyar Hírlap főmunkatársa, Makai József értelmez.
„Tessék a médiának tükörbe nézni!” – javasolja a Hírszerzőnek adott interjújában Schöpflin György. A Fidesz-képviselő politológus szerint erre azért van szükség, mert:
„A médiaegyensúly teljesen felbillent, nem nevezhető a magyar sajtó demokratikusnak. Torzít. A baloldali média – a kognitív rendszerekre jellemzően – fontos témákat egyszerűen kizár a közbeszédből. A magyar újságírótársadalom felelőtlen, miképpen a baloldali véleményformáló értelmiség is az.”

Kijelöli a feladatot: „A magyar médiának szembe kell néznie a saját kártékony szerepével, mivel átvette a nyugati bulvársajtó és tévécsatornák legrosszabb szokásait. Azt mondják, hogy nem játszunk szerepet, nem alakítjuk a közvéleményt, csak a társadalom elvárásait tükrözzük. Ez nem igaz. Aki tanult kommunikációelméletet, az jól tudja, hogy a média minden körülmények között formálja a közvélekedést. A magyar sajtó ezt a feladatát rosszul végzi, nem adja meg azokat az információkat, amelyeken keresztül a társadalom összességében informálódhatna. Például az államháztartás pontos állapotáról.”

És végül összegez: „A magyar média szerepe káros. Nem azért, mert baloldali, hanem mert rosszul informálja a társadalmat. Hiányzik a mindenkori hatalom mindenkori kritikája.”

Makai József a Magyar Hírlap mai számában megjelent írásában próbálja értelmezni Schöpflin szavait:

„Ha jól értem Schöpflin képviselőt, mindenről a média tehet. Mert torzít. És felelőtlen. Akárcsak a "baloldali véleményformáló értelmiség". És kártékony is a média, "mivel átvette a nyugati bulvársajtó és tévécsatornák legrosszabb szokásait". Ami nem is csoda, hiszen eleve nem demokratikus. Miért is vette volna át a legjobb szokásokat? Azok átvételét meghagyja Schöpflin képviselőnek.

Aki nem fejtette ki az interjúban, hogy a jobboldali sajtó is antidemokratikus, illetve torz és felelőtlen-e. Vagy nem a média része. Esetleg a jobboldali sajtó is valójában baloldali volna.
Most nem teszek erőfeszítést, hogy megfejtsem, mit jelent ez a mondat: "a baloldal képtelen egy demokratikus társadalomban odafigyelni arra, hogy a társadalom nem egészen fele nem akarja a baloldalt". Sajnos, Schöpflin képviselő sem mondta el, mire gondolt.
Schöpflin képviselő szerint az "igazi kérdés az, hogy miért nem sikerült a baloldalnak jobban szerepelni, miért csak éppen hogy nyerte meg a választásokat". Sajátos megközelítés: a szocialista-liberális koalíció éppenséggel több mandátumot szerzett, mint korábban.

Érdekes, hogy ezt éppen egy fideszes kevesli. Lehet, hogy Schöpflin képviselő a baloldali médiában dolgozik, ezért torzít? De ezt már csak kártékony és felelőtlen énem mondja.”
eMasa
vélemények  hozzászólok
masa.mondo
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek