Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 5.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Együttműködik a román és a magyar televízió
2006. március 23. csütörtök, 17:53
A román és magyar televízió közötti információcsere élénkítését, az együttműködés elmélyítését, akár az európai uniós pénzek jövőbeni közös felhasználását is lehetővé teszi az a keretmegállapodás, amelyet csütörtökön írt alá Bukarestben Rudi Zoltán, a Magyar Televízió elnöke és Tudor Giurgiu, a román televízió elnök-vezérigazgatója.
Rudi Zoltán – aki Martinák Lászlóval, az elnöki kabinet nemzetközi igazgatójával utazott Bukarestbe – elmondta: a két országnak és a két közszolgálati televíziónak együtt kell működnie, hiszen együttesen erősebbek, hatékonyabbak lehetnek. Mindkét intézmény ugyanazokkal a problémákkal küzd: meg kell újítania technológiáját, szervezetét, mégpedig kíméletlen konkurrenciaharc közepette – mondta Rudi Zoltán, hozzáfűzve, hogy egymás tapasztalatainak átvétele is növelheti a két televízió sikerességét.

A megállapodásnak az a lényege – mondta az MTV elnöke –, hogy több információ érkezzen Romániába Magyarországról, illetve Magyarországra Romániából. Románia ráadásul hamarosan az Európai Unió tagja lesz, a határok jelképessé válnak majd. Ennek tükrében a média-együttműködés még fontosabbá válik, hiszen koprodukciókra nyílik lehetőség, amelyek számára akár az unió forrásait is igénybe veheti a két intézmény – fejtette ki Rudi Zoltán.

A megállapodás csupán a kereteket adja meg, a feleknek a jövőben kell megtölteniük azt tartalommal. A két elnök meg is állapodott abban, hogy a konkrétumok számbavétele érdekében hamarosan újra találkoznak. Vannak ugyanis olyan filmek, témák, ügyek, amelyek alkalmat adhatnak arra, hogy a két televízió közösen gyártson műsorokat. Az elnökök áttekintik majd, mit tehetnek a műsorgyártás szintjén, milyen közös produkcióval pályázhatnának az EU-nál, milyen közös programokhoz kérnek támogatást nemzeti kormányaiktól.

Rudi Zoltán Kacsó Sándorral, a román televízió magyar szerkesztőségének vezetőjével is megbesélést folytatott. Áttekintették, hogy miként lehetne segíteni e szerkesztőség munkáját Budapestről, s hogy milyen – a magyarországi nézők számára érdekes – témákat dolgozhatnának fel a bukarestiek.

Rudi Zoltán felajánlotta a magyar szerkesztőségnek, hogy számára is hozzáférhető internetes adatbázist nyit Budapesten. Az MTV szívesen fogadna szakmai gyakorlatra a bukaresti magyar szerkesztőségből fiatal szerkesztőket, riportereket, operatőröket.

Az MTV elnöke egyébként arra kérte a román televízió első emberét, hogy Budapestről is érkezhessenek egy-két hónapra újságírók, akik érdemi információkat kaphatnának a mai Bukarestről.
forrás: MTI
vélemények  hozzászólok
masa.mondo
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek