Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 5.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
A nap idézete
Csak akkor lesz rend, ha létrejön a kamara
2006. március 10. péntek, 14:23
A MÚOSZ elektronikus címére érkezett az alábbi levél, melyben Havasi János MÚOSZ-tag az eMasa egy korábbi cikkén felbuzdulva a kötelező tagságú kamara létrehozása mellett érvel.
„Kedves Kollégák,

immár csöndes mosollyal figyelem azt a szánalmas vergődést, ami sajtókamara ügyben a MÚOSZ, MÚK és egyebek táján évek óta végbe megy.

Most éppen a az erdélyi MURE lapjában olvastam a MASÁ-ból átvett cikket a legutóbbi szellemi onanizálásról.

Tessék végre tudomásul venni, hogy a magyar sajtóban addig nem lesz rend, amíg a kötelező tagsággal nem bíró sajtókamara létre nem jön. (Hasonlóan az ügyvédekéhez, orvosokéhoz, mérnökökéhez.)

Minden együttérzésem az 1938-as kirekesztő törvény áldozataié, de 2006-ban erre hivatkozva hideglelést kapni egy szakmai szervezet létrehozásától – anakronizmus. Ilyen alapon termelő szövetkezetet sem lehetne alapítani, mert az 50-es 60-as években úgy verték be az embereket a kolhozba.

Önkéntes tagságú kamara? Egyesület? Röhej. Csak az folytatódik tovább, ami ma van. Ki és mi fogja arra késztetni a laptulajdonost, hogy kamarai tagokat alkalmazzon? Senki és semmi. Ki és milyen alapon fogja számon kérni az etikai a madárvészként terjedő etikai disznóságokat?

Ma csak az nem nevezi magát újságírónak, csak az nem gyárt magának és másnak valamiféle bumázskát, aki nem akar. S e sajtcéduláknak ugyanaz az érvénye, mint a MÚOSZ igazolványnak. Vagy nem? Na jó, legfeljebb nincs rá vásárlási kedvezmény, de egy szakmai feladat végrehajtása során a a partner bizony nemtesz különbséget, neki minden újságíró igazolvány (és újságíró) egyforma.

Most utaljak arra a közismert tényre, hogy Franciaországban a Belügyminsztérium(!) adja ki és újítja meg a sajtóigazolványt? Hogy ott minden újságírói csoportnak külön szervezete van, amely vastörvények alapján működik?

Kevesebb historizálást, több önbecsülést és bátorságot az érdekvédelmi szervezet tervezése során! Ezt kívánom a gittet rágó kedves kollégáknak, ha érdekel egyáltalán valakit a véleményem.

Havasi János
1756
(csak 28 éve vagyok tag, de végre szeretném az értelmét is látni)”
eMasa
vélemények  hozzászólok
masa.mondo
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek