Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 5.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Újságíróképzés és az új Országos Képzési Jegyzék
2006. március 9. csütörtök, 18:08
Felére csökkentették az Országos Képzési Jegyzékben szereplő alapszakmák számát. Bár a Nemzeti Szakképzési Intézet első elképzelései szerint az újságíróképzést is radikálisan megváltoztatták volna, erre – többek között a Bálint György Újságíró Akadémia tanácsadói munkájának köszönhetően – végül nem került sor. A MÚOSZ-iskola igazgatójának beszámolója.
A magyarországi szakképzési rendszer az utóbbi évtizedekben nagyon elszakadt a munkaerő-piaci igényektől. Szükségessé vált a szakmastruktúra megújítása, amely egyben biztosítja majd az átjárhatóságot az európai uniós tagállamok munkaerőpiacára is. A struktúraváltás a munkaadók igényeinek felmérésével indult el.

Az új pedagógiai megközelítés a gyakorlatból kiindulva igyekszik felépíteni az új szakmai- és vizsgakövetelményeket. Eddig az iskolarendszerű, illetve iskolarendszeren kívüli akkreditált képzések leírását – leegyszerűsítve – az oktatott elméleti és gyakorlati tantárgyak és a melléjük rendelt óraszámok, valamint a vizsgarend tették ki. A változás lehetőséget ad a gyakorlati és elméleti képzés arányának a gyakorlat irányába történő elmozdulására, valamint a moduláris jellegű, nem feltétlenül csak tantárgyi rendszerű oktatásra.

A modulrendszer a rokon szakmákat is áttekinthetővé teszi, így kiderül, melyek az egymásra épülő képzettségek, mik a képzések között a közös tartalmak. Ezek jóval rugalmasabbá teszi a szakképzés rendszerét, amely így jobban szolgálja majd a dinamikusan változó munkahelyek érdekeit és a munkavállalók mobilizálhatóságát is.

A fent vázolt munka a Nemzeti Szakképzési Intézet koordinálásával, a HEFOP 3. 2. 1. (Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program) európai uniós pályázati forrásainak felhasználásával folyik; első látható állomása az új Országos Képzési Jegyzék (OKJ). A csaknem felére (416-ra) csökkentett alapszakmák száma megfelel az uniós elvárásoknak, kimaradtak belőle – remélhetőleg – az elavult foglalkozások, és a meglévőket igyekeztek logikusan szakmacsoportokba rendezni.

Ezen a ponton azonban adódik a kérdés: vajon hogyan érinti mindez a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémiáját?

Az OKJ-ben megjelent szakképesítések mellé hamarosan elkészülnek az ellenőrzési, mérési és értékelési rendszer működését biztosító szakmai és vizsgakövetelmények. Ebben a munkafolyamatban szakmai eredményeik alapján – öröm és siker számunkra – képviseltetik magukat az Újságíró Akadémia tanárai.

Az új jegyzékben 78. sorszámmal alapszakmaként megjelenik az újságíró I. (emelt szintű) megnevezés, ennek rész-szakképesítései: középfokú fotóriporter, lapkiadói újságíró, szerkesztő munkatársa, tv-műsorszerkesztő munkatársa és újságíró II, melynek szakmai elágazásai: rádióműsor-vezető konferanszié és tv-műsorvezető konferanszié.

Az eddigi laptördelő és képszerkesztő képzés a nyomdai szakágazathoz került, az elnevezésük 233. sorszámmal kiadvány és képszerkesztőre változott, és úgynevezett ráépülő szakmaként szerepel a jegyzékben a korrektor, a nyomdai médiaszerkesztő és a tipográfus szakma – mindegyik középszintű képzéshez kötött.

Hogy a fenti szakmabesorolások, szakmakapcsolatok hogyan alakulnak egymáshoz viszonyítva, az a vizsga-és követelményrendszer kidolgozása közben válik majd világossá.
Az újságíróéval rokon szakmaként nevezném meg az 50. sorszámú kommunikátor alapszakmát, melynek elágazásai: intézményi kommunikátor, sajtótechnikus, sportkommunikátor; valamint a szerkesztő munkatársát, amelynek rész-szakképesítése a könyvkiadói szerkesztő munkatársa. A fotóriporter közvetlen testvérszakmája pedig a fényképész és fotótermék-kereskedő és annak elágazásai: az eseményrögzítő és a filmlaboráns.

Ezek a szakmák azért lehetnek érdekesek iskolánk számára, mert tanfolyamaink körét esetleg ezekkel bővíthetjük, vagy ha nem, akkor is meg kell vizsgálnunk a kapcsolatok alapján az átjárhatóság lehetőségét, a közös tartalmak beszámíthatóságát, hogy ezzel megkönnyíthessük jelentkezőink számára több szakképesítés megszerzését is, és meggyorsíthatjuk az egyik szakmáról a másikra való átképzést, amikor arra van szüksége valakinek.
Sasvári Márta – a Bálint György Újságíró Akadémia Igazgatója
vélemények  hozzászólok
masa.mondo
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek