Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. december 5.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Ajánlom magunkat
2006. március 7. kedd, 14:14
Szeretném az eMasa olvasóinak figyelmébe ajánlani a Kreatúra magazint, melyet a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémia 2005/2006-os tanévének diákjai készítettek. Újságunk alacsony példányszámban jelenik meg, az eMasa segítségével azonban most széles körben bemutathatjuk. A kapcsolódó fórum a véleményalkotásra is lehetőséget kínál.
Néhány héttel az akadémia idei tanévének elindulása után, amikor már kezdtünk beleszokni új környezetünkbe, figyelemfelkeltő lehetőség adódott a hallgatók számára: amennyiben nem kíméljük energiáinkat, és hajlandóak vagyunk sokat dolgozni egy közös cél érdekében, a Bálint György Alapítvány támogatja egy olyan iskolaújság elkészülését, amelyet megálmodunk, s el is készítünk. Legtöbbünk érezte: ez egy rendkívül jó alkalom lehet arra, hogy kipróbáljuk magunkat, s megmutassuk – ha csak elöljáróban is –, hogy alkalmasak vagyunk erre a pályára.

Eleinte viszonylag egyszerűnek tűnt a feladat, hatalmas lelkesedéssel vágtunk bele a szerkesztőségi munkába. Konfliktusok azonban jócskán akadtak, s biztosan volt, aki lelombozódva távozott egy-egy megbeszélés után, nem ilyennek képzelte el a közös munkát, ő nem azokat a döntéseket hozta volna meg, melyek ebben a felállásban megszülettek. Néhányunkban a csalódottság talán csak a magazin kézhez vétele után hagyott alább, s biztos van, akiben még mindig maradt tüske. A rögös út azonban meghozta gyümölcsét: a Kreatúra elkészült.

Magazinunk tematikus, abban az értelemben, hogy a cikkek megírásakor, illetve a Képesség rovat fotóinak elkészítésekor minden szerzőnek szem előtt kellett tartania azt a szempontot, hogy művének valamilyen módon kapcsolódnia kell a „metamorfózis” fogalomköréhez. A lap a Kaleidoszkóp, a Közterület, a Különvélemény és a Közegellenállás rovatokban elsősorban kulturális és társadalmi témákat dolgoz fel, de igyekeztünk szélesebb igényeket is kielégíteni, így a Kalória rovatban sporttal foglalkozunk, Költött Káposzta rovatunk gasztronómiai témájú cikkekből áll össze, a Kvantum rovat természettudományi kérdéseket feszeget és a már említett Képesség rovat kizárólag fotókat tartalmaz. Hasonló változatosságra törekedtünk műfaji tekintetben is. Bár írásaink többsége riport, publicisztika vagy interjú, találhatnak olvasóink verset és tudósítást is a cikkek között.

Nekünk, akik mind az újságíró szakma különböző területein szeretnénk elhelyezkedni, rendkívül fontos a visszajelzés, melyből talán a legtöbbet tanulhatunk. Bár a Kreatúra – reményeink szerint – „csak” a főpróbája eljövendő sajtós pályafutásunknak, jelenlegi tudásunk legjavát adtuk az újság elkészítésébe. Így annál többet nem kívánhatunk, mint hogy az építő kritika megfogalmazása során ugyanolyan öröm legyen lapunkat ízekre szedni, mint amilyen élmény volt nekünk összerakni.

Szeretnénk, ha olvasóink közül minél többen megosztanák velünk észrevételeiket, az olvasás során tapasztalt pozitív és negatív élményeket egyaránt. A kapcsolódó fórumon minden érdeklődő el tudja nekünk mondani lapunkról alkotott véleményét. Elsősorban azok hozzászólását várjuk, akik már szakmájukat gyakorló újságírók, tördelők, fotóriporterek vagy hozzánk hasonlóan tollforgatóknak, szerkesztőségi munkatársaknak készülnek valamelyik főiskola vagy egyetem kommunikáció szakán vagy egy, a MÚOSZ-éhoz hasonló képzés keretében.
Balázs Zsuzsanna, a Kreatúra főszerkesztője
vélemények  hozzászólok
masa.mondo
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek