Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Önszabályozó fórumot alapítottak a főszerkesztők
2012. január 18. szerda, 17:22
A hírmédia minden ágazatát képviselő Főszerkesztők Fóruma mai alakuló ülésén bemutatták a harminc hazai médium vezetője által aláírt Önszabályozó Etikai Irányelveket. – Ha korábban létrejött volna egy ehhez hasonló szervezet, a társszabályozás intézménye okafogyottá vált volna – fogalmazott Weyer Balázs a Független Médiaközpontban tartott sajtókonferencián.
Harminc alapítóval január 18-án délelőtt Budapesten, a Független Médiaközpontban megalakult a Főszerkesztők Fóruma. Az országos és megyei napilapok, kereskedelmi rádiók és televíziók, hetilapok és hírportálok szerkesztőségeinek vezetőit egyaránt magában foglaló tömörülés társadalmi párbeszédre, a sajtószakma presztízsének növelésére és önszabályozó tevékenységre törekszik, ennek érdekében megalkotta és elfogadta az Önszabályozó Etikai Irányelveket.

Önszabályozó Etikai Irányelvek – a friss HVG-ben
[Fotó: eMasa / Riskó Gáspár]

(A Független Médiaközpont keretei között 2007 óta folyó előkészületekről, az ön- és társszabályozási folyamatról az eMasa rendszeresen beszámolt. Átfogó elemzésünk ITT, a közvetlen előzmények ITT és ITT olvashatók – a szerk.)

A mai sajtókonferencián Móricz Ilona, a Független Médiaközpont vezetőségének tagja elmondta: a médiában dolgozók a világon mindenütt keresik a válaszokat a kihívásokra, de ezek megtalálásához egy közösen elfogadott, szakmai szabályrendszerre van szükség.

A szakma képviselete és a MÚOSZ ingatlanvagyona

Weyer Balázs ehhez hozzátette: az etikai irányelvek elfogadása és a Fórum megalapítása „fontos és örömteli, noha nincs benne semmi különleges”. Az etikai kódex – amit a napokban minden, a Fórumhoz csatlakozott szerkesztőség megjelentet – valóban „egyszerű” irányelveket tisztáz: szó van benne lelkiismeretes tájékoztatásról, forráskezelésről, személyiségi jogok védelméről vagy a sokkoló tartalmak kerüléséről. „A sajtó előtt álló nehézségek – technikai kihívások, változó platformok, a jogszabályi környezet változása – fontossá tették néhány egyszerű igazság kimondását. Ne tekintsük ezt idealizmusnak” – mondta Weyer.

Az alapítók hangsúlyozták, hogy a kezdeményezés jelentőségét elsősorban az adja, hogy rendkívül sokan csatlakoztak hozzá, a média legkülönbözőbb ágaiból. „Ha korábban négy-öt főszerkesztő le tudott ülni egymással a szakmáról egyeztetni, az már stadioncsúcsnak számított” – fogalmazott Tóth Levente, a Népszabadság megbízott főszerkesztője, hozzátéve: mivel korábban a főszerkesztők „soha nem értettek egyet semmiben”, nem volt olyan szervezet, amely képes lett volna reprezentálni a teljes szakmát, amelyiknek súlya van – mondta.

Tóth Levente (Népszabadság) és Borókai Gábor (Heti Válasz)

Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője ehhez hozzáfűzte: eddig azért nem sikerült közösséget létrehozni, mert nem volt egy hiteles újságíró szervezet, „csak a múltból érkezett MÚOSZ”, ezért különösen örömtelinek tartja, hogy a Független Médiaközpont és az alapítók kizárólag a szakmára koncentráltak, mert „ez a következetesség adta meg a dolog hitelét”. Borókai a gondolat folytatásaként felvetette: a MÚOSZ ingatlanvagyonát „oda kéne adni a Független Médiaközpontnak. A hiteles szervezet megvan, pénz is van, a kettőt egybe kéne tolni”.

A főszerkesztők becsületszavára

A Főszerkesztők Fórumának majdani gyakorlati működéséről Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója elmondta: az „remélhetőleg” nem szimbolikus páholyként fog működni. Tóth Levente szerint nem intézményi garancia lesz az etikai szabályok betartására, hanem az azokhoz nevüket adó főszerkesztők becsülete fogja ezt garantálni. György Bence, a TV2 hírműsorainak vezetője hozzátette: a Fórum megalapítása és az etikai szabályok elfogadása előrelépés az önszabályozás felé, ami egyúttal növeli a szakma hitelességét és presztízsét. „Remélem, hogy idővel kínos lesz nem csatlakozni a Fórumhoz” – mondta.

Vicsek Ferenc (Klubrádió)

Weyer sietett leszögezni: az egyesület nem zárt, és az alapító ülés egyúttal felhívás minden sajtóorgánum számára a csatlakozásra. Ahogy elmondta, az alapítás előtt is felkértek „minden fontosabb médiumot” az alapító dokumentum aláírására. Terveik szerint transzparensen fogják kezelni a panaszokat, és megosztják egymással a tapasztalatokat; továbbá dolgozni fognak azon, hogy a felsőfokú médiaoktatásban kötelező legyen az etika oktatása.

Csatlakozás mazochizmusból

Weyer Balázs az eMasa kérdésére válaszolva elmondta: a Fórumnak nem tartozik elsődleges céljai közé, hogy elérjék: a jelenleg hatályos médiatörvényben szereplő társszabályozás helyett önszabályozással rendezzék a média szabályozását. „Úgy gondolom, a társszabályozás intézménye okafogyottá vált volna, ha már korábban létrejött volna egy ehhez hasonló szervezet, mert a belső önszabályozás már megoldotta volna a szakma problémáit. Bár én politikától függetlenül az önszabályozás híve vagyok, a két eljárás nem üti egymást – fogalmazott Weyer. – A fórumnak nincs módja a jogalkotásra, de elképzelhetőnek tartom, hogy a következő médiaszabályozás előkészítésekor társadalmi szervezetként részt vegyen a vitában.”

Az alapító ülésen szóban kifejezte csatlakozási szándékát Vicsek Ferenc, a Klubrádió főszerkesztője is, aki elmondta: az etikai szabályokat nem könnyű betartani, „mazochizmusból megyek bele”.

A Főszerkesztők Fórumának alapítói:
Barták Péter (Veszprémi Napló), Borókai Gábor (Heti Válasz), Elekes András (Fejér Megyei Hírlap), Erdei Tamás (Metropol), Gavra Gábor (Hvg.hu), Gazda Albert (Origo), Győrffy István (Veszprémi Napló), György Bence (Tv2, Tények), Halmágyi Miklós (Vas Népe), Íllisz László (Figyelő), Juhász Gábor (HVG), Kiss László (Észak-Magyarország, Kelet-Magyarország, Hajdú-Bihari Napló), Kotroczó Róbert (RTL Híradó), Kövesdi Péter (Hír24), Mészáros Zsófi (Index), Mong Attila (Origo), Móricz Ilona (Független Médiaközpont), Murányi Marcell (Blikk), Nádori Péter (Bors, Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete), Nyerges Csaba (Kisalföld), Pallagi Ferenc (Bors), Radetzky András (Katolikus Rádió, Fehárvár Rádió, Helyi Rádiók Országos Egyesülete), Román Balázs (Kreatív Online), Sulyok Erzsébet (Délmagyarország/Délvilág), Szigeti Péter (Kreatív), Tóth Levente (Népszabadság), Vass Péter (HVG), Virrasztó Zsolt (Zalai Hírlap), Weyer Balázs.
K. B.
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek