Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2020. május 28.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Toldy Zsófi kapta a Dr. Szegő Tamás Díj idei fődíját
2011. szeptember 30. péntek, 14:21
A szabadúszó újságíró saját blogján jelentette meg a szexuális erőszak áldozatait bemutató fődíjas portrékat. A kuratórium Szegő-díjjal ismerte el Debreczeni Rita és Diószegi-Horváth Nóra, a Népszabadság és a Vasárnapi Hírek újságíróinak pályamunkáit, valamint két emlékérmet is kiadott.
A Dr. Szegő Tamás Díj Alapítvány kuratóriuma a beküldött, az érdekeik érvényesítésére képtelenekről szóló pályázatok közül az idén Toldy Zsófi portrésorozatát tartotta a legkiemelkedőbbnek, így ezt jutalmazta 100 ezer forinttal és egy emlékplakettel. A szabadúszó újságíró cikkeit egyik, a szerző által megkeresett újság sem hozta le, így azok Toldy Zsófi blogján olvashatóak. (A fődíjas újságíróval az eMasa hamarosan interjút közöl – a szerk.) A cikkekben olyan nők mesélik el életüket, akiket gyermekkorukban saját apjuk erőszakolt meg, valamint interjú olvasható az újságíró által szervezett áldozatsegítő csoportban szakértőként részt vevő HR-szakemberrel. (A két portré ide és ide, az interjú pedig ide kattintva olvasható.)

A díjazottak (b-j): fent Debreczeni Rita, Toldy Zsófi, Diószegi-Horváth Nóra; lent Nagy Gergely Miklós és Stiller Ákos

Andrassew Iván, a Szegő Tamás-díj Alapítvány kuratóriumának elnöke a fődíjast méltató laudációjában elmondta: Toldy Zsófi pályamunkája volt az összes közül a „legmegrázóbb, legbátrabb és legkönyörtelenebb”. Ahogy Andrassew fogalmazott, Toldy az ő egyik elmaradást pótolta be, „le merte írni, amit én csak körüljártam. Az én nőismerőseim közül minden harmadik áldozata volt valamilyen gyermekkori bántalmazásnak vagy molesztálásnak, felnőtt korában pedig minden második átesett az erőszak valamilyen formáján”. Andrassew hozzátette: reméli, a díj segíti majd az újságírót, hogy folytassa a megkezdett munkát, és hogy cikkei a nagyobb lapokban is olvashatók lehessenek.

Az alapítvány kuratóriuma (Andrassew Iván elnök, valamint Bernáth László, Donáth László, Ripp Zoltán, Dr. Simits Iván, Szegő Anna, Tóth Jenő, Varga Sándor tagok) két további, 50 ezer forinttal és oklevéllel járó díjat is kiadott.

Debreczeni Rita a Népszabadság Hétvége mellékletében és a NolTV-n megjelent, összefüggő videójáért és riportjáért vehette át a díjat. A Punkok, akik élni akarnak című cikk és a Házfoglaló punkok a belvárosban című videó a magukat a hajléktalanoktól megkülönböztető és csavargónak nevező, a társadalomból kiszorult, romos foglaltházakban élő punkokról szól. „A videó belénk égeti a képet, hogy később se szabaduljunk tőle, a cikkben pedig nyoma sincs mórikálásnak, nyomor-romantikának. A két anyag kiegészíti és erősíti egymást” – mondta a díjazottról Ripp Zoltán, a kuratórium tagja.

Diószegi-Horváth Nóra a Vasárnapi Hírekben megjelent írásaiért kapta meg a díjat. A Szemét dolog című cikk a „kukabúvárokról”, a Haladék az emberségnek című cikk a fogyatékkal élőkről szólt, a harmadik – laudációjában Bernáth László által a legjobbnak tartott –, Csibesorsok a faluvégen című írás pedig a kampány-jellegű baromfi-adományozások visszásságait leplezi le.

(b-j) Stiller Ákos, Diószegi-Horváth Nóra, Toldy Zsófi, Debreczeni Rita, Nagy Gergely Miklós

A kuratórium Dr. Szegő Tamás emlékérmet adományozott Nagy Gergely Miklós újságírónak, a Magyar Narancsban megjelent két cikkéért (Temetői sírkőlopások – A halottak nem látnak, valamint Névtelen szerencsejátékosok – „Mint cukrosnak az inzulin”), és Stiller Ákos fotóriporternek a HVG-ben megjelent fotósorozataiért (Falopás: „Hát fagyjon meg a családom?”; Így néz ki a vörösiszap után Devecser és környéke; valamint Avasi fészekrakók: cigánysorról a panelbe).

A díjakat 2011. szeptember 30-án, pénteken 11 órakor a MÚOSZ Vörösmarty utcai székházában adták át.

Dr. Szegő Tamásné és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége 1996-ban alapítványt hoztak létre Dr. Szegő Tamás emlékére, aki jogászként, újságíróként, rádiósként mindig kiállt az egyszerű, elesett emberekért, s segített azokon, akik eltévedtek a jog és az élet útvesztőiben. Az alapítvány célja: kitüntetésben részesíteni évente egy alkalommal két vagy három 30 év alatti újságírót, aki az írott vagy elektronikus média bármely területén publikációiban kiállt az elesettekért, az érdekeik érvényesítésére képtelenekért.
eMasa
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek