Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Dizájnkritika
Che Guevara és a foci
2011. június 7. kedd, 15:21
Egy-egy körbevágott képnél picinykét megcsúszott az olló, néhány tónus meg elnyomja a ráírt szöveget, de ez tényleg alig változtat a lényegen: a FourFourTwo magyar kiadása remekbe szabott, informatív sportmagazin, kiváló tördeléssel és fotókkal, diszkrét bulvár elemekkel. Mikó F. László dizájnkritikája Hofit idéző stílusban, politikai áthallásokkal.
Figyelj Haver… Akartam venni a minap egy jó focis lapot a fiamnak, hadd tanuljon a gyerek. Észre is veszek egyet a standon, címlapján Raúl és Che Guevara valamint Lóránt Gyula szerepel együtt. Ki az a Lóránt? Te ne csináld már: Vasas, Honvéd, Aranycsapat, megvan? Na azért! Három legenda, akik ha nem lenne foci, soha nem kerültek volna egy lapra. Ez a lap pedig nem más, mint a FourFourTwo: „A világ kedvenc futballmagazinja”. Mert hogy eredetileg angol, ja, ott van foci, bár a Barca a BL-döntőben...

Magyar szerkesztőség? Kapaszkodj: Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia. Oda van írva az impresszumba: vörösön fehérrel.

Óvatosságból, ami azért nem árt, belelapozok. Benne van-e Che? Hát ilyet, nem fogod elhinni: benne van. Mellékelem a képet. Azért a sapkáján a jelvényt nézzed meg! Nem mondjad már, hogy nincs sajtószabadság! Ott van benne. Az egyik lapon a Miniszterelnök, a másikon Guevara. Nem mondanám. Na, ha már kiadtam érte 980 forintot, nézzük végig, mielőtt a gyerek kezébe adnánk.

A címlap a szokásos nyugati magazinmodell, vérprofi. Van ilyen egy pár hazai is, azt nem értem, miért nem képes a többi? „És ha megfizetik?” – kérdezte Hofi. Hagyjad már, miért…

Na figyelj, Haver: elmondanám, egy fikarcnyit sem marad el a tördelés az angoltól. Mert akik csinálják, profik. Tudod? Van bennük alázat a szakma iránt. Na ez az, amitől. Annyira szerények viszont, hogy a szerző és fotósnév maximum nonparel méretű, épp hogy olvasható.

Hogy milyen a lap? Maradjál már, milyen lenne? Van benne anyag, annyi szent. Sok mindent megtudunk a hazai és a külhoni fociról, kivéve, hogy miért olyan ott és ilyen itt. Ja, és a képek! Te, a képeket külön meg kell nézned! Na jó, a képfeldolgozásban lenne még tennivaló, persze csak a hazai képeknél – tisztára mint a fociban.

Ha csak a részleteket nézem, azok nagyon rendben vannak. Na jó, egy-egy körbevágott képnél picinykét megcsúszott az olló, néhány tónus meg elnyomja a ráírt szöveget, de ez tényleg alig változtat a lényegen: ez egy kiváló, informatív, diszkrét bulvár elemekkel remekbe szabott sportmagazin. Csak gratulálni lehet a csapatnak.

Ahogy nézegetem a 130 oldalas újságot, felmerül bennem valami. „A futball nem csak egy játék, hanem a forradalom egyik fegyvere” – idézik Guevarát. Na mondom, már megint harcolunk. Aztán lapozok, ott meg ez áll: „Egyiptomi kemény mag – Az ultrák, akik megdöntötték Mubarak hatalmát”… Ez a sok hülye háború, vagy mi a franc. Betüremkedett ide is, az iniciálék, a pompás paginák, a remek szövegközi kiemelések, finoman tálalt keretesek, az összhangban (vagy inkább összképben) tartott színek és ötletes grafikai elemek közé. Na jó, tudom én, hol háború van, ott háború van, nem csak a pénzvilágban, ott háború van a szögletekben megbúvó részletekben, a FIFA-ban, a sorközökben…

De ha már Raúllal kezdtem, hadd fejezzem be vele: „17 évnyi profi pályafutása alatt soha sem állították még ki.” Ezt is a FourFourTwo-ban olvastam.

Ezt kellene megtanulnunk, Haver, ha érted mire gondolok.
Mikó F. László
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek