Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Designkritika
Szép új magyar szó
avagy minden másképpen ugyanaz
2005. október 11. kedd, 16:08
Ötvennyolc év után megszűnik a Romániai Magyar Szó – írtuk augusztusban, majd a lap újjáéledésének lehetőségéről is beszámolt a magyar sajtó. Az eMasa designkritikusa kézbe vette, lapozgatta az Új Magyar Szót. Mikó F. László elismerő szavai az új lap látványvilágáról.
Galériánk megtekintéséhez kattintson a képre!
Az Új Magyar Szó, Bukarest legújabb lapja. A Romániai Magyar Szó utóda, szól a híradás. Friss újság ez, valami kis szín, ebben a mai laprengetegben. Összefogott néhány elszánt ember, és megpróbált közösen létrehozni valamit, olyan designt (persze tartalmat is, de azt megítélni nem a mi kenyerünk) amely értékőrző és egyben új, modern. Közösen, pedig ha valami, az újságdesign nem kollektív műfaj.

Lapfejben az aradi vértanúk

A lapfejben az aradi vértanúk szobrának részlete, kis pátosz, épp amennyi kell a névhez. Egy kis kompozíció az egész, alatta az ajánló sor, kis fotókkal, nagy oldalszámokkal, attraktív megoldás, a technika adta lehetőségekhez képest működik is. Azért, csak bátran gondoljunk bele, itt, a digitális nyomdatechnika hajnalán, hogy kicsivel odébb, pauszra világítanak le egy újságot. Ez nem vicc. Sajnos. (Aki megtehetné, küldhetne egy levilágítót, matériával együtt persze…)

Ja igen, a design: a címbetű egy konok groteszk…, ez a divat talán, itt is, ott is? Éppen az a jó benne, ami a rossz: hosszú címeket lehet adni annak fejében, hogy kicsi a betűköz és nehéz olvasni. De: az anyagokat tagoló léniák segítenek a tájékozódásban, vezetik a szemet, végig a lapon (Guardian, NSz, MH). Kis finom elemek, remek tipográfiai megoldások a copykban, nem csak olvasható, de szép kenyérbetű: Janson, Tótfalusi Kis Miklós munkája. A tartalmat segíti a forma, a kis anyagok kiemelt tálalásával. A formát segíti a tartalom: nem telepszik rá, együtt él vele, harmonizál. Súlyoz. Látványt szerkeszt.

Picit retro

A hétvége melléklet a napilapra támaszkodó kellék, elegáns, áttekinthető, laza magazinos elemekkel spékelt kis lap-designtörténet, picit retro. Ahogy az egész lap. Láttam már valahol, ez volt az első érzetem. Sok könyvem van, rengeteg napilappal a világból. Reménytelenül lapoztam végig őket, mert: mégsem láttam. Csak az érzés maradt meg, mint egy jó bor utóíze, ahogy egy ismerősnek tűnő arc mögött régi jó barátot sejtünk, amint végiglapoztam a mutatványszámot. Sok munka van ebben a lapban, és sok munka van előtte.

Itt lehetne befejezni: gratulálunk.

Ui.: Amitől még jobb lehetne ez a lap, az már azokon múlik, akik naponta összerakják. Akik délelőttönként üres oldalakat látnak maguk előtt (hétköznap tizenhatot, hétvégén harminckettőt), hogy a nap végére szöveg és kép még is lappá álljon össze. A magunk részéről drukkolunk, hogy egyre sikeresebb, érdekesebb, egyre jobb lappá.
www.mediadesign.hu
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek