Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Egy szakmai konferenciáról
Temetni jöttünk, nem dicsérni
2005. október 10. hétfő, 10:21
Ha az ember helyi lap szerkesztője, akkor örüljön, hogy „kanyarodik a kifli a vaj alatt” (copyright Geszti Péter). Legyen boldog, ha nagy hatalmú állami tisztviselők szakmai konferenciát szerveznek számára. Lelkendezzen, ha miniszter tiszteli meg jelenlétével, rezzenéstelen arccal hallgassa, ha felkent szakértők tudományoskodó ábrázattal kinyilatkoztatnak.
A Belügyminisztérium munkatársai, október elsejére szakmai konferenciát szerveztek a helyi és kistérségi újságszerkesztők részére. Aznap ünnepelték az önkormányzatiság 15. éves évfordulóját. A Kossuth téren megyei zászlók vonulása, politikusok beszédei, a Vágóhíd utcában sátrak gulyással, hájas süteménnyel, délután pedig a gyermekeknek kiírt rajzpályázat díjátadása, kicsik között mosolygó miniszter asszony és szakmai konferencia a Művészetek Palotájában.

Varázslatos programot ígért a BM Kommunikációs Főigazgatóság előzetes tájékoztatója, ami szerint a konferencia célja: tényfeltáró jövőkutatás. Ehhez passzolt a jól csengő cím: „A kistérségek mint új kommunikációs mező”.

Az előadók öt-öt percben fejthették ki nagy ívű elképzeléseiket pontosan nem tudni miről, mert egyedül Eötvös Pál mondanivalója volt kerek. A MÚOSZ elnöke elmondta, hogy a maga részéről kénytelen egy kicsit homályosítani az ünnep fényét, mert a helyi lapok szerkesztőinek helyzete nem ad okot az örömre.

Az önkormányzati törvényből hiányoznak

A lapok nagy részét cenzúrázzák, a szerkesztők mindennapjait az egzisztenciális kiszolgáltatottság jellemzi, a helyi médiumok színvonala sok esetben nem túl magas. Az elnök kifejtette, hogy a szerkesztők helyzetén sokat segíthetne, ha a választási ciklusokon átívelő időtartamra határozott idejű szerződéseket kötnének az önkormányzati lapok szerkesztőivel. Honoráriumuk tekintetében a MÚOSZ Érdekvédelmi Bizottságának tarifatáblázatát kellene figyelembe venni. A szerkesztők és munkatársaik szakmai képzésére is több gondot kellene fordítani.

Dr. Lamperth Mónika a kistérségek fontosságáról fejtette ki gondolatait, Zöldi László újságíró tanítványait és néhány kistérségi lapot dicsért, Zsolt Péter szociológus sajtóetikai kérdéseket feszegetett. Elgondolása szerint lehet, hogy a helyi sajtóban elkövetett etikai vétségek egy részének oka az újságíró szereptévesztése, a rossz szakmai szocializáció.

Előre megfontolt ünneprontás remélhetőleg nincs a büntető törvénykönyvben, mert ha lenne, biztosan lecsuknának. Évforduló ide vagy oda kénytelen voltam a minisztert emlékeztetni, hogy rendkívüli csalódást okozott, hogy csak egy elmismásolt választ adott a néhány évvel ezelőtt hozzá írott levélre, amelyet a MÚOSZ Helyi Lapok Szakosztálya és a szövetség akkori elnöke, Wisinger István közösen írt hozzá. Ebben kértük, hogy az önkormányzati törvényben rendezzék a helyi lapok szerkesztőinek ügyét. A miniszteri aláírással ellátott válasz valamiféle tárcák közötti bizottság létrehozását javasolta, amely esetleg ajánlásokat tehetne a polgármestereknek. Hát nekem már most van egy ajánlatom a minisztérium részére, igaz, nem tárcaközi.

Helyi ügyek, manipulált nyilvánosság

A miniszter kerekedő szemekkel hallgatta, hogy ha nem tudunk eredményt elérni az önkormányzati lapok szerkesztőinek függetlensége ügyében, akkor előbb-utóbb arra kényszerülünk, hogy nemzetközi fórumoktól kérjünk segítséget. Mert az nem járható út, hogy az Európai Unió közepén, összességében több millió ember a helyi ügyekről a túlnyomórészt manipulált sajtóból értesülhessen.

Dr. Lamperth Mónika a konferencián azt válaszolta, hogy a politikának nem áll érdekében ezen változtatni. De azért afféle rutinos politikusként megígérte, hogy amit lehet, megtesz ügyünk érdekében.

– Hurrá!!!!!
Kleer László
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek