Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
A Magyar Hírlap új designja
Cuban Rumba
avagy a vizuális forradalom rendje
2005. szeptember 13. kedd, 12:04
Szeptember ötödike óta továbbfejlesztett külsővel jelenik meg a Magyar Hírlap. Médiadesign-sorozatunkat a másfél centivel szélesített, a modern kompakt újságok mintájára megújított Hírlap elemzésével folytatjuk.
„A kubai Salsát eredetileg Casinónak hívták, és így is hívják a mai napig Kubában, Miamiban és számos más helyen. A tánc jellemzője a játékosság, a hétköznapi történések stilizált előadása. A mai tánctörténészek ezt a stílust az 'elvek nélküli tánc'-nak nevezik, mivel itt minden mozdulat megengedett, s maga a tánc a táncos belső szabadságából, a lüktető ritmusokra való természetes reakcióiból fakad.

Azért, azonban, hogy a Salsa világszerte táncolható legyen, az eddig minden irányba ösztönösen mozgó táncost egységes lépés- és ritmuskorlátok közé kellett szorítani. Ez az 'egy lépés előre...egy lépés hátra' lett a Cuban Rumba alap.”


Napi magazin

Jó elvet, a napi magazin elvét követi Szombathy Pál, már régóta a Magyar Hírlap „dizájncenterben”. Ez a felismerés, azonban a design oldaláról nézve, még édes kevés.
A design gyakori változtatása elengedhetetlen manapság, de csak akkor indokolt, ha az olvasó valamivel többet vagy praktikusabb lapot kap, mint amit az előző design nyújtott.

Szombathyék már rég felszámolták a más szerkesztőségekben becsípődött szöveg-centrikusságot, évekkel ezelőtt megértették, a képek, illusztrációk valódi szerepét, oldal-párokban nézik a lapot, mindent átvettek már a lap és az oldalak szerkezetét illetően a világlapoktól (persze a terjedelem korlátai között), designelemeiket is szorgalmasan alkalmazzák (nem koppintják, alkalmazzák!).

Középút

Adott volt a lehetőség a nagy ugrásra a Pont (rövid) idején. Nem tették meg, és ismerve az akkori helyzetet, ezt nem is róhatjuk fel nekik. De: vajon miért mozdítanak el egy alapjában véve jó lapdesignt vissza, a design-szappan-szalámi érzetét keltő irányba.

Ez a külső nem a fiatalok felé nyit, tovább, hanem középre táncol. Ha ez volt a cél, akkor felejtsük el az alábbiakat: a lapfej alatti rosszul olvasható verzál ajánlósort, mellette a szinte olvashatatlan szintén verzál, ma épp fekete boxba-zárt szöveget (212. szám), a belső fejek aránytalanságait, a remek fotókat rontó protokoll-képeket, a címméretek összevisszaságát, betűméretek elszabását, a keretesnek szánt anyagok (látványban) megtévesztő voltát, a jól tagoló vastag léniák melletti finomkodó léniamegoldásokat, az olvasási irány helyenkénti figyelmen kívül hagyását, az infografikák stílustöréseit, beosztásbeli hibákat, tördelési hibákat, stb. stb.

Bátorság

Bár a Szombathy által már rég beígért vizuális forradalom ezúttal is elmaradt, még is, így is, hibái, és a változtatások negatív iránya mellett is van valami jó ebben a designban: az, hogy bátor.

Néhány precíz vágással a legjobb mai magyar (hír)lappá lehetne operálni.
www.mediadesign.hu
vélemények  hozzászólok
mikofl | 2005.09.15. 18:14
balzac | 2005.09.14. 19:17
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek