Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2018. január 20.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
A pártfinanszírozás tisztaságáért összefog a magyar média
2009. január 27. kedd, 17:46
Együttműködési megállapodást írt alá a Transparency International Magyarország, a Freedom House Europe hét szerkesztőséggel és egy kiadóval. A kezdeményezés célja a párt- és a kampányfinanszírozási visszaélések feltárása.
A Freedom House Europe és a Transparency International Magyarország együttműködési megállapodást ír alá hét szerkesztőséggel és egy kiadóval ma Budapesten: a társuló médiumok – a Figyelő, a Figyelőnet, a Hírszerző, a Bors, az Origo, a Kreatív, a Magyar Televízió és a Pannon Lapok Társasága – negyedévente nyilvánosságra hozzák a politikai hirdetésekből származó bevételeiket. A szerkesztőségek azt is vállalták, hogy részt vesznek egy olyan, a két szervezet által koordinált oknyomozó projektben, amelynek kifejezett célja a párt- és kampányfinanszírozási visszaélések feltárása.

Felismerve, hogy átfogó reformra van szükség a párt- és kampányfinanszírozás területén, a Freedom House Europe, a Transparency International Magyarország és a Nézőpont Intézet 2008 májusában közös kampányt indított az átlátható politikáért. A kampány az Eötvös Károly Intézet, illetve a Méltányosság Politikai Elemző Központ által indított „Pártfinanszírozási Staféta” elnevezésű kezdeményezés folytatása, célja pedig az, hogy a jobban informált közvélemény részéről olyan politikai nyomás alakuljon ki, amely ráveszi a parlamenti pártokat, hogy közösen változtassanak a fennálló visszás szabályozáson. A kampányhoz kapcsolódó hirdetés több újságban és nyilvános fórumon megjelent, a kezdeményezéshez pedig számos újságíró és szerkesztőség csatlakozott.

– Az oknyomozó projektet a Kreatív szerkesztősége találta ki, ők egyeztettek erről a Figyelővel, ötletük pedig találkozott a két civil szervezet kampányával – mondta el Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója az eMasának. A két szervezet több szerkesztőséget is megkeresett, első körben az aláírók voltak nyitottak az együttműködésre, de bármikor lehet csatlakozni a csapathoz – tette hozzá.

A program figyelemreméltó eleme, hogy a csatlakozó szerkesztőségek nem külön-külön dolgoznak a párt- és kampányfinanszírozás témáján, hanem a közös, szakmai felügyelet alatt dolgozó csapatba delegálnak egy-egy újságírót. Ez a csapat folyamatosan egyeztetve együtt dolgozik. Ha elkészül egy írás, akkor összeülnek, és közösen megbeszélik, hol, melyik újságban jelenjen meg, melyik lap milyen terjedelemben hozza le a sztorit – magyarázza Alexa. Az biztos, hogy minden elkészült írás felkerül a kampanyfinanszirozas.hu oldalra, ahol azok az írások is megjelennek majd, amelyeket egyetlen szerkesztőség sem mer bevállalni – tette hozzá, megjegyezve, hogy ez és a csapatmunka szerinte elég védelmet nyújt a kiadóknak és a szerkesztőségeknek is.

Az oknyomozásban részt vevő újságírók a projekttől csak költségtérítést kapnak, fizetést nem, a szerkesztőségek azzal járulnak hozzá az összefogáshoz, hogy a delegált újságíróik fél évig szinte csak ezen a témán dolgoznak főállásban.

Az összefogás és az oknyomozó projekt nem egy nemzetközi program része, hanem teljes egészében magyar kezdeményezés.
A kampány- és pártfinanszírozás mindenhol kényes téma, arra azonban sehol nincs példa, hogy a törvény ösztönözze a korrupciót – mondta Alexa. „Tényleg nagy lehet a baj, ha az újságírók a hírverseny szempontjait félretéve hajlandóak voltak maguktól összefogni” – tette hozzá.
eMasa
vélemények  hozzászólok
ristvan | 2009.02.01. 01:38
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek