Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2018. január 20.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Sztrájkol a teljes közszolgálati média Franciaországban
2008. február 13. szerda, 13:47
A francia közszolgálati média – Radio France, France Télévisions, TV5, RFI – valamennyi csatornájának munkatársai sztrájkot hirdettek szerdán, így tiltakozva az ellen, hogy a köztelevízióban és a közrádióban megszüntetendő reklámok miatti bevitelkiesés kompenzálására egyelőre semmilyen állami garanciát nem kaptak.
A francia közszolgálati televíziókat és rádiókat egykoron magába tömörítő ORTF 1974-es megszüntetése óta nem volt példa ilyen méretű, egységes médiasztrájkra Franciaországban. Egyes adások szüneteltetése mellett a közszolgálati csatornák tüntető felvonulást is rendeznek Párizsban.

Nicolas Sarkozy államfő januárban egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány még idén megszünteti a reklámokat a közszolgálati televíziózásban és rádiózásban. Ez 840 millió eurós bevételkiesést jelentene a köztelevíziónak és 40 millió eurós hiányt a közrádiónak. A France Télévisions bevételeinek 30 százalékát, a Radio France-nak pedig 8 százalékát biztosítják a reklámok.

Mivel a francia elnök az előfizetést nem kívánja emelni (a brit BBC költségvetését abból biztosítja az állam), a közmédia munkatársai attól tartanak, hogy a közszolgálati csatornák jövőre egyszerűen képtelenek lesznek közszolgálati feladataikat teljesíteni, amely az információszolgáltatás és a programgyártás széteséséhez és részleges privatizálásához vezetne.

A kieső bevétel kompenzálására Sarkozy részéről ötletként merült fel, hogy jövőre a kormány 1-2 százalékos adót vetne ki minden új vásárlású televízióra, számítógépre, mobiltelefonra vagy DVD-lejátszóra. Az így befolyó 170-340 millió eurós összeget a France Télévisions és a Radio France támogatására fordítaná a kormányzat, amely a közmédia bevételkiesésének másik részét pedig a kereskedelmi csatornák hirdetési bevételére kivetendő adóból kívánja finanszírozni.

Az elnöki bejelentést követően a közmédiumok semmilyen konkrét állami garanciát nem kaptak a bevitelkiesés mellett a felszabaduló műsoridőt kitöltő programok gyártási költségeinek biztosítására sem. A France Télévisions vezetősége 1,2 milliárd euróra becsüli a teljes összeget. A szakszervezetek biztos és számszerűen pontosított támogatásra követelnek garanciát, valamint a közszolgálati feladatok világos meghatározását is kérik.

Az elnöki hivatal és Christine Albanel kulturális miniszter ígértet tett, hogy a bevételkiesés miatt „a kompenzációs szabályt euróról euróra” fogják megállapítani, és a konkrét javaslatról „hamarosan” az államfő fog nyilatkozni. A kormány arról is biztosította a szakszervezeteket, hogy nem tervezi egyetlen csatorna privatizálását sem.
forrás: MTI
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek