Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Bódis András és Bodoky Tamás kapta az idei Soma-díjat
2008. január 12. szombat, 11:36
Két újságíró vehette át az előző év legjobb oknyomozó újságírási teljesítményéért odaítélt Gőbölyös Soma-díjat és az azzal járó jutalmat. Bódis András, a Heti Válasz rovatvezetője a Kóka-villa építése körüli visszásságokról szóló írásaival, Bodoky Tamás, az Index főmunkatársa a rendőri túlkapásokról írt sorozatával érdemelte ki az elismerést.
Bodoky Tamás és Bódis András a Soma-díjjal Fotó: Bakró Nagy Ferenc

A tavalyi év legjobb oknyomozó riportja címre pályázó cikkek számának múlt évi hirtelen megugrása miatt a Soma Alapítvány idén is optimistán tekintett a versengés elébe, és novemberben egy nagyméretű postaládát szerelt fel Szánkó utcai telephelye kapujánál – mondta el a kuratórium elnöke a Gőbölyös Soma-Díj átadóján péntek este a Magyar Tudományos Akadémia klubjában. „Elsőre úgy tűnt, a barkácsolás hiábavaló volt, a határidőig mindössze nyolc boríték érkezett” – tette hozzá Lőke András. A borítékok között azonban akadtak igencsak vaskosak is. A „magyar nyomozó újságírás fellegváraként” emlegetett Magyar Narancs például hat újságíró huszonhat írását postázta egyszerre, de négy témában tizenkét cikkel pályázott az egyik győzelmi pálmát elvivő Bodoky Tamás, nyolc írással pedig a másik győztes, Bódis András is.

Egy pályamunka sem lógott ki a sorból

Bodoky Tamás
Mint a kuratóriumi elnök elmondta, a mennyiség mellett idén a beküldött pályaművek minősége is megállta a helyét. Miközben „eddig évről évre megörvendeztettek bennünket egyetemi diploma-dolgozatokkal, a világról szóló csodálatos gondolatokkal, önjellem-fejlődési folyamatok és pszichiátriai kalandok leírásával, idén egyetlen pályázat sem lógott ki teljesen abból a műfajból, amelynek terméseit díjazzuk: a nyomozó újságíráséból” – állapította meg Lőke. A nem-díjazottak közül kiemelte Bogár Zsolt, Linder Bálint, Miklósi Gábor és Vas Gábor Magyar Narancsban megjelenő írásait, illetve Pethő Andrásnak, az origo munkatársának a Zuschlag-botránnyal foglalkozó cikkét.

Varga Tamás szobrászművész évről-évre megújuló, vándorbot alakú alkotásának, a Soma-díjnak ezúttal két példányban kellett elkészülnie, és a díjjal járó pénzjutalom – a HVG félmillió forintos és a Mindshare Reklámügynökség 350 ezer forintos támogatásának köszönhetően másfél millióra duzzadt összeg – is kétfelé oszlott.

Bodoky Tamás, az Index munkatársa az elismerést a 2006. szeptemberi és októberi zavargások során és ezek nyomán tapasztalt rendőrségi túlkapásokról, erőszakról írt cikksorozatával vívta ki, amelyekben – mint a szerző elmondta – olyan, mindennapi emberekről szóló eseteket tárt fel, amelyek máshol nem jelentek meg. A cikkek címei magukért beszélnek: Ez nem Amerika, kisköcsög!, Futni hagyták a „két köcsögöt”, Orrtörés és bordarepedés a kapitányságon, Félholtra verték a katasztrófaturistát, Fél szemére megvakult a gumilövedéktől, Ötven év múlva is ugyanúgy fogják verni önöket!

Nem tudta abbahagyni

Bódis András
„Én is próbáltam depolitizálni a cikkeimet, de ez nehéz lett volna, ugyanis a főszereplőjük egy miniszter” – viccelődött a díj másik nyertese, Bódis András. A Heti Válasz újságírója Kóka János volt gazdasági miniszter villaépítésének, ezzel összefüggő adózási ügyeinek, és a saját érdekkörébe tartozó cégeknek osztogatott állami megbízások alapos feltérképezésével hívta fel magára a zsűri figyelmét. (A nyolc írás Színlelt vagyonbevallás, Szervezett felvilág 1. és 2., A bevétel erősíti a szabályt, Miért kell mennie Kókának, Magyar nagydíj, Az ítélet jogerős és A Poszeidon-projekt címmel jelent meg a politikai hetilapban.) „Biztos mindenkivel megesett már, hogy belenyúlt valamibe, amit később abba akar hagyni, de akkor már nem megy” – kommentálta a cikksorozat keletkezését Bódis, aki kiemelte, hogy a sorozat két cikkével kapcsolatban indított sajtóhelyreigazítási pert egy napon nyerte meg a lap a miniszterrel szemben.

A díjat minden évben a legjobb 37 év alatti oknyomozó újságírónak kiosztó alapítványt 2000-ben hozták létre a 37 éves korában elhunyt újságíró, Gőbölyös József emlékére barátai és kollegái, akik csak Somának nevezték. Az elismerést 2002-ben Blénessy Gábor (Korridor, TV2) és Rajnai Attila (Élet és Irodalom), 2003-ban Haszán Zoltán (Népszabadság), 2004-ben Mong Attila (Figyelő, InfoRádió), majd Bogád Zoltán (Index), Szabó M. István (Magyar Narancs), tavaly pedig Vajda Éva (Manager Magazin) vehette át.
Lausek Esther
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek