Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Designkritika
Nem szép, de praktikus
2007. november 14. szerda, 19:11
Nehéz egységes dizájnba önteni azt a sokszínűséget, amit a Budapesti 7 Napban szereplő anyagok képviselnek. A lap ezért inkább tartalma, mintsem retro-külleme miatt érdekes – írja az eMasa designkritikusa.
Címlap
Reggel van, a fogorvosomhoz igyekszem. Belépve a kapun, a levélszekrények során akad meg a tekintetem: mindegyikből félbehajtott újság lóg ki. Házhoz jönnek a hírek, ráadásul: ingyen. Nem állom meg, hogy ne húzzak ki egyet. Tudtam, hogy Budapesti 7 Nap címmel indult egy új lap , de ritkán járok a „városban”, ezért most találkoztam vele először. Várakozás közben nézegetem, olvasgatom. Visszafogott bulvárnak látszik, de aztán jobban szemügyre véve inkább családi magazint búvik meg a napilapos külső mögött.

Visszatérés az „üzemi lapok” szintjére

Érdekesnek tűnik, de inkább a tartalma, mint a külleme miatt. Nem értem ezt a retro-mániát a tervezésben. Ha már egyszer kínkeservesen eljutottunk oda, hogy képesek voltunk praktikus, könnyen és jól olvasható, korszerű lapokat előállítani, mert a technika megengedte, mert az újságolvasó közönség igénye egyébként az volt, miért térünk vissza lépten-nyomon egy korábbi szintre, amit nagyvonalúan csak „üzemi lapok” szintjének nevezett kedvenc szerkesztőm, esetleg hozzátéve „vidékre jó lesz”.

Az új ingyenes kiadványt a Pannon Lapok Társasága adja ki, miként a nyugat-magyarországi megyei lapokat is, köztük a korábban az eMasában is recenzeált Fejér Megyei Hírlapot. Na jó, lépjünk túl a divaton. Egyszer megértjük úgy is, hogy maga az olvasási folyamat az agyunkban zajlik, és nem érdemes vizuális feladványokkal terhelni az információs központunkat. Legalább is nem kifizetődő.

A címbetűk, a kenyérbetűk, a színek és tónusok megválasztása az összhang jegyében kell hogy történjen. A zene a hangok és a csend érzelmeket kiváltó elrendezése. Egyébként csak zörejről beszélünk. Abban az információs zajban, ami körülvesz minket, patikamérleggel kell mérni minden dizájnelemet.
A második oldal
A bulvár ezért van nehéz helyzetben: a semmit is turbóznia kell, egy suttogásból sikolyt kell produkálnia. A kicsit is komolyabb lapoknál azonban, ha túl kevés és egysíkú a lap vizuális világa (lásd legutóbb a FAZ), vagy ha túldizájnolt, szinte ugyanaz az eredmény: az olvasó laphoz való kötődése lazul. A lap karaktere hiányzik az olvasónak, amitől az ő lapja más, mint a többi.

Tizenöt percet megérdemel

A Budapesti 7 Nap ezen a téren egyedi. Nem szép, de praktikus. Ez az egyik legfőbb erénye. Azt a sokszínűséget, amit a megjelentetett anyagok képviselnek, elismerem, nehéz egységes dizájnba önteni. Ráadásul, a 24 oldalból tizenhat „közös” budapesti oldal, nyolc pedig helyi, kerületi, a lap közepén. Nem könnyű feladat. Sok minden jó van a lapban: a közérdekű információkat szinte rögtön észrevenni, a hírek a kísérőszínes oldalakon is épp olyan frappánsan szembetűnnek, mint a színes oldalakon. A keretesek balra zárt szedése lazít a zsúfoltnak tűnő oldalképen. Az időjárás-jelentés talán kicsit túldimenzionált, a moziműsor tördelési koncepciója pedig elhibázott, ezért sok helyet foglal.

Végül is tizenöt percet megérdemelt ez az újság. Sok hasznos információ, sok hír, sok kép. Sok lehetőség rejlik ebben a lapban, ahogy az ingyenes lapokban általában. A Budapesti 7 Nap mutációi miatt olyan szolgáltatásokra képes, amire a nagy, országos lapok nem: helyi információkat és híreket szállít, hetente, pontosan és ingyen.
Mikó F. László
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek