Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2018. január 20.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
A Magyar Rádió kitart amellett, hogy közszolgálati az MR2-Petőfi
2007. november 7. szerda, 16:28
Elismerte az ORTT, hogy az MR2-Petőfi Rádió új műsorstruktúrája sikeres a fiatalok körében, a rádió vezetése ugyanakkor továbbra is hiányolja a médiahatóság válaszát, hogy az adó megsérti-e a médiatörvényt, és ha igen, miben.
A Magyar Rádió (MR) fenntartja azon álláspontját, hogy az MR2-Petőfi teljesíti közszolgálati kötelezettségeit – áll a szerdai médiahatósági meghallgatása után kiadott rádiós közleményben. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a meghallgatáson „elismerte, hogy az MR2-Petőfi Rádió új műsorstruktúrája sikeres a fiatalok körében”, nem kapott ugyanakkor ez alkalommal sem választ az MR vezetése arra, hogy a megújult adó műsora a médiatörvény mely szakaszait sérti és miért.

„Örömmel hallottuk a mai konzultáción, hogy az ORTT tagjai is értékelik az MR2-Petőfi Rádió radikális váltását és elismerik azt, hogy a rádió sikeresen célozza meg a fiatal korosztályt” – idézi Such Györgyöt, a közmédium elnökét a dokumentum, amely szerint az ORTT osztja azt az álláspontjukat, hogy a közszolgálati rádiónak a lakosság túlnyomó részéhez kell szólnia, és a fiatal generációk kizárása a közszolgálati rádiózásból a hazai piac régóta fennálló hibája volt.

Mint írják, a Magyar Rádió továbbra is vitatja az ORTT azon többségi álláspontját, amely szerint – a rádió értelmezésében – „a zene nem közszolgálat”; „látjuk az ORTT nehéz helyzetét, hiszen az MR2-Petőfi Rádió megjelenése felborította azt a rádiós piaci status quo-t, amelyben a fiatal felnőtt lakosságot eddig csak a kereskedelmi rádiók szólították meg” – idézi Such Györgyöt a dokumentum. „Erre a kihívásra azonban nem a közszolgálati rádió elhallgattatása a helyes válasz. Egy minőségi zenét sugárzó, népszerű közszolgálati adó a fiatalokat a rádiózás mellett tartja és a kereskedelmi rádiókat a hallgatókért folytatott versenyben megújulásra ösztönzi” – olvasható a közleményben.

Október közepén döntött úgya médiahatóság, hogy közigazgatási eljárást indít a médiahatóság a Magyar Rádióval szemben amiatt, „hogy az MR2-Petőfi Rádió nem teljesíti közszolgálati műsorszolgáltatási kötelezettségét”. A Magyar Rádió Petőfi adója június óta jelentkezik a fiatalabbaknak szóló új hangnemmel.
forrás: MTI
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek