Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2018. január 20.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Éhségsztrájkol a Magyar Rádiótól elküldött munkatárs
2007. július 23. hétfő, 17:28
utolsó frissítés: 2007. július 25. szerda, 09:53
Reggel nyolc órakor megkezdte éhségsztrájkját a közrádiótól elküldött Cs. Kádár Péter. Szerdától azonban nem léphet be a rádió épületébe, így a környéken, valószínűleg a Pollack Mihály téren folytatja akcióját.
Forrás: cskadar.fw.hu
Kollégái előtt nyelte le reggelijének utolsó falatjait a közrádiótól elküldött Cs. Kádár Péter (képünkön), majd nyolc órakor elkezdte az éhségsztrájkot. A sztrájk ellenére kedden még dolgozik, a rádió humánpolitikai és oktatási csoportjánál oktatásszervezőként vesz részt a hangmesterképzésben. Akciójával a közrádió vezetőinek érzéketlen, családját „lassú éhhalálra ítélő” döntése, valamint „a rádió munkatársainak folyamatos megalázása, becsapása, egzisztenciális és szakmai tönkretétele ellen” tiltakozik.

Mint azt közleményében Cs. Kádár Péter írja, 1978-ban kezdett a Magyar Rádióban dolgozni, azóta volt hangmérnök, internetes szerkesztő, újságíró, az ORTT elnökének tanácsadója. „Három gyermekem van, közülük kettő tanul, egy pedig pályakezdő munkanélküli. A feleségem nettó havi jövedelme nem éri el a hetvenezer forintot – írja a rádiós. – Egy 49 m2-es panellakásban lakunk öten, amelynek havi rezsije magasabb, mint a nejem bére és a családi pótlék összege. Méltányossági kérelmemet azonban – szociális helyzetemet mérlegelve – szervezeti egységem vezetőinek ún. tárgybani egyetértésével az elnök elutasította.”

„Kedden még bemehetek az épületbe, dolgozom is, szerdától viszont valószínűleg a rádió előtt vagy a környéken folytatom az éhségsztrájkot” – közölte az eMasával Cs. Kádár Péter, aki hétfőn sajátos módon vette át a felmondólevelét: filctollal kijavította a helyesírási hibákat, majd a felmondást átnyújtó kollégáinak elénekelte a Himnuszt. Hozzátette, az éheségsztrájk idejére a rádió orvost biztosít számára.

Akciójának célja elmondása szerint az, hogy minden elküldött rádióstól kérjenek személyesen bocsánatot a vezetők, másrészt vegyék vissza őket. Igaz, utóbbiban maga Cs. Kádár Péter sem bízik, inkább azt tartja fontosnak, hogy nyoma maradjon annak, ami a rádióban történt. Szerinte ugyanis „nem csak egy-két emberrel bántak el”. Emellett a rádiós közölte, rövidesen jogi lépéseket is tesz elküldése miatt.

A 172 centisen éhségsztrájkja kezdetén hatvan kilós Cs. Kádár Péter az MTI-nek elmondta: múlt héten kezdte volna akcióját, de a szervezetet megviselő kánikula miatt egy héttel elcsúsztatta azt. Közlése szerint addig nem vesz magához ételt (csupán gyümölcslevet, limonádét és teát), amíg szervezete bírja, vagy nem ér el eredményt.

Such György, a Magyar Rádió elnöke nem kívánt nyilatkozni az ügyben, míg Kiss Kálmánné, az üzemi tanács elnöke azt közölte, szerda délutánra hívta össze a testületet. „Akkor meg fogjuk beszélni, mit teszünk” – tette hozzá. Mivel Cs. Kádár Péter munkaviszonyát csoportos létszámleépítés során szüntették meg, a társaságnak nem kellett indokolnia a lépést.

„Az éhségsztrájk munkaügyi döntések megváltoztatására használhatatlan módszer. Arra azonban mégis alkalmas, hogy ráirányítsa mások figyelmét a több száz rádiós személyes sorsát érintő változtatásokra” – áll a közszolgálati médiumban működő érdekképviseletek elnökeinek keddi közleményében. Megfogalmazásuk szerint a Magyar Rádió vezetése vagy szándékosan kívánja megalázni a dolgozókat, szétverni a rádiósok meglévő
önérzetét, vagy egyszerűen rossz módszereket választott.

„Előbbi esetben a leghatározottabban tiltakozunk, és minden eszközzel tenni is fogunk ellene, utóbbi esetben viszont fogadják el a segítségünket” – írják. Egyben „ismételten, most már nyilvánosan” kérik a Magyar Rádió vezetését: „tegyen annak érdekében, hogy ezek az emberek ne személyes tragédiát éljenek át, hanem megbecsült, elismert dolgozóként váljanak meg életük egyik legfontosabb részétől, a Magyar Rádiótól”.

A nyilatkozaton aláíróként Varga Júlia (Független Rádiós Szakszervezet), Zámori Jenő (Magyar Rádió Dolgozóinak Szakszervezete), Toman Sándor (Rádiós Műszakiak Szakszervezete) mellett Lázár András, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma alelnöke neve szerepel.

Such György, a Magyar Rádió elnöke nem kívánt nyilatkozni az ügyben, míg Mészáros László gazdasági alelnök azt közölte, értetlenül állnak a nyilatkozat előtt. Mint mondta, a létszámleépítésről folyó tárgyalások egy hónapja egyezséggel zárultak, ráadásul – noha ezt törvény nem követeli meg – a megbeszéléseken minden érdekképviselet részt vehetett; „minden
olyan dolgot, amit most hiányolnak, felvethettek volna a tárgyalásokon – tette hozzá.
eMasa / MTI
vélemények  hozzászólok
antalferenc | 2007.07.26. 21:04
antalferenc | 2007.07.26. 20:59
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek