Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Designkritika
Ráncfelvarrás
2006. szeptember 6. szerda, 18:57
„Megőrizve az eredeti szerkezetet, az új formával a lapot szellősebbé, könnyebben olvashatóvá tettük” – jelentették be a Beszélő júliusi-augusztusi számában a szerkesztők. A tíz év után módosított layoutot az eMasa designkritikusa elemzi. Elégedett is, meg nem is.
Beszélő, 2006, július-augusztus
A design nem más, mint tükör. Felmutatott kép. Gyakorlatilag fekete-fehér, igen-nem, jó-rossz.
Akár egy arc.

A Beszélőét figyelve valóban letisztult vonásokat látok, ahogyan megállt az idő, pontosabban visszafordult, mert megfiatalodott az, ami már kicsit „öregecskének”, és modorosnak tűnt. Nagyon-nagyon jó az, ha valaki veszi a fáradtságot, és tükörbe néz, aztán képes a változásra – jelen esetben egy folyóirat –, képes arra a kis korrekcióra, mely jobbá, praktikusabbá, elegánsabbá teheti arculatát.

Mit veszített a Beszélő? Picit erőltetett grafikai elemet (alnyomat), alig-éri-meg fotókezelést (vágd meg, ha nem jó akkor is), néhány ráncot, az egyébként sima design-ból.

Ennél egyszerűbb már csak a www.beszelo.hu lehet.

Mit nyert? Mindent összevetve: egy korszerűbb, modernebb lapot tarthatunk a kezünkben a július-augusztusi számmal, de reméljük, ez csak az első lépés. Talán, egyszer, épp ez a lap lesz, amelyik egyszerűen sutba dobja a „hagyományosnak” nevezett, egyébként elég unalmas, magyar folyóiratokra jellemző ál-modern designt. Vesz egy mély lélegzetet, és 2006-ban egy 2006-ra jellemző lapot csinál, mert ez még nem az. Ez még a múlt köde (copyright Révész Sándor).

A lapdesign Magyarországon (tisztelet a – kevés – kivételnek) mintha nem venné észre, merre megy a világ egyébként. Mintha a Bauhaus elevenedne meg, mintha retro lapokban éledne újjá az egyszer már elmúlt idő. Ideológiákat gyártunk a lustaságra. Szakmai gőg mögé bújtatunk ötlettelenséget. És – legtöbbször – nem engedjük közel a fiatalokat a komoly lapokhoz. Megint csak, tisztelet a kivételnek.

Jó, tudom én is, akik ebben a műfajban dolgoznak, azok szentül hiszik, hogy ízlésük és szakmai tudásuk megfellebbezhetetlen. Mindkettő megállt azonban úgy a hetvenes-nyolcvanas évek szintjén. Mi van a világsajtóban? Kit érdekel, mi Magyarok vagyunk, itt mi mondjuk meg a tutit. Vagy nem? Jó lenne kinézni a fejünkből, a szemünkön keresztül, az agyunkkal, mert az agyával lát az ember, mint tudjuk (meg a szívével, ezért vesz ilyen lapokat, mint a Beszélő).

Szóval ezek jutottak eszembe, a Beszélő új arca láttán, ha pár hét késéssel is, de fontosnak tartottam elmondani: jobb lett. Úton van egy még jobb lap felé. Amin nem kellett (címkonstrukció, rovatdesign, tördelés) azon nem változtatott, maximum igazított rajta egy kicsit. Felvarrta a ráncokat, mondjuk így. Kis kozmetika.
A re-design diszkrét bája.
Mikó F. László
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek