Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
„Fotósverés”: párbeszédet kezdeményez a MÚOSZ
2006. június 7. szerda, 15:40
Megbeszélést szervez az érintett újságírók, szakmai szervezetek és a rendőrség képviselőnek a MÚOSZ az éles helyzetben dolgozó újságírók védelméről, miután múlt szombaton az Újpest-Fehérvár meccset követően a rendőrök bántalmaztak két fotóriportert. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben, a belügyminiszter pedig alapos vizsgálatot kért a főkapitánytól.
fotó: Magyar Nemzet, Darnay Katalin

Felháborodottan ítélete el a MÚOSZ a Magyar Nemzet és a Blikk fotósa ellen elkövetett rendőri atrocitást (lásd keretes írásunkat). A MÚOSZ korábbi, hasonló esetek után már többször kezdeményezte, hogy a rendőrség vezetői előzzék meg a munkájukat végző újságírókat visszatérően érő durva rendőri fellépéseket. Az újságíró-szervezet ezúttal is lehetőséget teremt a párbeszédre: jövő hét keddre a MÚOSZ székházba invitálták a rendőrség képviselőit és az érintett újságírókat, szakmai szervezeteket, hogy megbeszélhessék, milyen eszközökkel lehetne biztosítani az éles helyzetben dolgozó újságírók védelmét.

A fotósmellény szükséges, de nem elég

Gumibot és gázspray
Szombaton az Újpest-Fehérvár labdarúgó mérkőzést követően a rendőrök nemcsak a rendbontókra, hanem az intézkedést és a megrongált rendőrautót fényképező fotósra is rátámadtak. Előbb Éberling Andrást, a Magyar Nemzet fotósát ütötték meg gumibottal, majd a kollégája segítségére siető Veres Viktort gázspray-vel fújták le. A két fotós bántalmazásáról a szintén a helyszínen dolgozó Darnay Katalin képsorozatot készített. Éberling az eset után feljelentést tett rendőri túlkapás miatt, a Blikknek dolgozó Veres viszont csak bocsánatkérést várt volna.
A balhé azután kezdődött, hogy – miután az Újpest elbukta szinte biztosnak látszó bajnoki címét – csalódott Újpest szurkolók a Stefánia úton autókat rugdaltak, majd összecsaptak a rendőrökkel. Az intézkedés közben hét rendőr könnyen, egy súlyosan megsérült, a szurkolók tizenegy járművet rongáltak meg. Tizenegy embert előállítottak.
„Itt Angliában a szolgálatban lévő újságírók, riporterek, fotósok valamennyien nagy méretű fényképes igazolványt viselnek a nyakukban, gyakran a fényvisszaverő mellényt is felveszik, hogy még véletlenül se tévesszék össze őket az Al-Kaida különítményeinek tagjaival, netán randalírozó futballhuligánokkal. Talán ez lehetne otthon is a megoldás” – írta Londonból Hirschler András, a hazai eseményeket külföldön is figyelemmel kísérő újságíró a MÚOSZ-nak.

Eötvös Pál az eMasa kérdésére elmondta, hogy a fotósmellényt korábban több napilapnál is bevezették. A MÚOSZ elnöke ugyanakkor úgy gondolja, hogy a mellény csak szükséges, de nem elégséges eszköz. „Jelen esetekben még az a különben is elfogadhatatlan érvelés sem lehet hivatkozási alap, miszerint a bántalmazott kollegákról a rendőrök nem tudták, hogy újságírók, hiszen még utasították is a Magyar Nemzet fotóriporterét, hogy szerintük miről kellene felvételt készítenie” – utalt arra a MÚOSZ elnöksége is, hogy a rendőrök hozzáállásának is meg kellene változnia.

A MÚOSZ Elnöksége elvárja a rendőrség vezetőitől az ügy kivizsgálásán, a szükséges eljárás lefolytatásán kívül azt is, hogy hatásos intézkedéssel előzzék meg hasonló esetek további megismétlődését. Eötvös Pál, a MÚOSZ elnöke a Napkelte szerdai adásában hozzátette: maga a verekedés sem tesz jót a rendőrségnek, de ahogy utólag rendőri vezetők nyilatkoztak az ügyben, az egyenesen káros. Eötvös megítélése szerint a rendőrség „a bambát játssza” ahelyett, hogy bocsánatot kérne a fotósoktól.

A rendőrség mérlegeli a bocsánatkérést

Lapid Lajos, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese kedden a Napkelte adásában még azt mondta, a rendőrségnek egyelőre nem kell bocsánatot kérnie a fotósoktól. „Semmi dolga egy fotósnak ott, ahol rendőrök próbálnak megfékezni dühös szurkolókat” – mondta Lapid, és hozzátette, a rendőrség egy „műveleti területen” senkinek a biztonságát nem tudja garantálni. Arra a felvetésre, hogy a rendőröktől öt méterre, professzionális felszereléssel dolgozó újságírót miért bántották kollégái, Lapid azt felelte, hogy bárki mászkálhat professzionális géppel, így a rendőrök ebből nem tudják megítélni, hogy ki újságíró és ki nem. Ráadásul a műveleti terepen dolgozó rendőrök is „emberek, nem automaták”.

Az ügyvezető belügyminiszter azonban szerdán már alapos vizsgálatot kért az országos rendőrfőkapitánytól. Lamperth Mónika a Klubrádiónak adott szerdai nyilatkozatában nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a rendőrség bocsánatot fog kérni a bántalmazott fotósoktól. A rádió szerint Lamperth úgy fogalmazott: a rendőrfőkapitány a vizsgálat eredményeinek ismeretében alaposan megfontolja, mit fog tenni, mert „megvannak ennek az ügynek a tanulságai”.

Lamperth Mónika a rádiónak elmondta: a rendőrségi vizsgálattal párhuzamosan az ügyészség is foglalkozik az üggyel, és az ügyészség fogja eldönteni, hogy történt-e jogsértés vagy sem.

Az ügyészség nyomoz

A Budapesti Nyomozó Ügyészség szerdán elrendelte a nyomozást a Magyar Nemzet fotósának feljelentése – közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője. A lap fotósa a történtek miatt rendőri túlkapás ügyében tett feljelentést, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyészségre továbbított.

„A feljelentés alapján a Budapesti Nyomozó Ügyészség a mai nap folyamán bántalmazás hivatalos eljárásban vétség gyanúja miatt nyomozást rendelt el” – közölte Morvai Attila. A szóvivő elmondta, hogy a nyomozás törvényben biztosított ideje két hónap, ami szükség esetén meghosszabbítható.

Az ombudsman kiállt a megvert fotós mellett

A rendőri intézkedés fényképezése teljesen szabályos, amennyiben nem korlátozzák azt úgy, hogy bizonyos rendőri jelenlét helyszínére nem engedik az újságírókat – mondta Takács Albert, az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese kedden. „A sajtószabadság azt tartalmazza, hogy a sajtó munkatársai közterületen, az eseményekről minden további nélkül tudósíthatnak. Ennek az az egy korlátja van, hogyha a rendőrség ott előre korlátozta az embereknek a mozgását, például felhúzott egy kordont, akkor amögé a sajtó munkatársa sem mehet” – közölte Takács Albert.

Az ombudsman elmondta, „csak azért, mert nem tetszik a jelenléte a sajtónak, amiatt a rendőrség nem tehet ilyen korlátozó intézkedést”. Hozzátette: ha a rendőrség azt akarja, hogy a sajtó ne menjen oda, „akkor fel kell húznia a rendőrkordont, kifeszítenie a szalagot, hogy amögé nem léphet senki, egyebek mellett a sajtó munkatársai sem”.

A Fidesz és az SZDSZ sürgős vizsgálatot kér

Kedden a Fidesz felszólította a belügyminisztert, illetve az igazságügyi- és rendészeti miniszterjelöltet, hogy sürgősen vizsgálják ki az esetet. Lázár János, a párt szóvivője hangsúlyozta: „természetesen továbbra is fontosnak tartjuk a futball-huliganizmus elleni határozott, erélyes, szakszerű rendőri fellépést, ám a felháborodott közvéleménnyel együtt mélységesen elítéljük az emberek tájékoztatását végzők indokolatlan, brutális rendőri bántalmazását”.

Szerdán az SZDSZ is azonnali vizsgálat indítására kérte az ügyvezető belügyminisztert, bocsánatkérésre szólította fel a hatáskörüket túllépő rendőröket. A közlemény az állampolgári jogok biztosa állásfoglalásához kapcsolódóan leszögezi: olyan rendőri vélemény, amely szerint „semmi dolga egy fotósnak ott, ahol rendőrök próbálnak megfékezni dühös szurkolókat”, utoljára a nyolcvanas évek államszocializmusában maradhatott következmény nélkül.

A Magyar Fotóriporterek Társaságának közleményét az alábbi linken olvashatják.
eMasa
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek