Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2021. április 15.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Fizetős lesz a közmédia retrócsatornája
2013. november 13. szerda, 16:59
Az MTVA m3 Anno nevű retrócsatornája december 20-án indul, de január 5-től csak azok nézhetik, akik előfizetnek rá a kábelszolgáltatójuknál. A médiatörvény nem kötelezi a közmédiát, hogy az új adót is díjmentesen továbbítsa. Az m3 nevű csatornával az MTVA az Index szerint csak „aprópénzt” kereshet.
A beharangozottnál 5 nappal később indul el az m3 nevű új közszolgálati csatorna, amelynek célja, hogy újra láthatóvá tegye a magyar televíziózás 56 éves történetének legsikeresebb műsorait, kiegészítve a magyar filmtörténet alkotásaival, illetve a 60-70-80-as években klasszikussá vált külföldi, elsősorban kelet-európai filmjeivel, sorozataival – tudta meg az MTVA sajtófőnökétől, Lencsó Ritától az Index, hozzátéve: az MTVA az archívumát nem közszolgálati tévéként sugározza 2014. január 6-tól, hanem kidobja a kábelpiacra.

A szakma egy részének véleménye szerint ez aggályos: „egyrészt Kálomista Zsuzsa ül az íróasztal mindkét oldalán, ő mint az m3 intendánsa megrendeli magától, mint MTVA archívum és tartalomkereskedelmi igazgatótól a tartalmat, másrészt a közmédia pénzért árulja az audiovizuális közvagyont, aminek mint közpénzből létrejött tartalomnak ingyenesnek kellene lennie” – idézi névtelen forrását az Index. Polyák Gábor médiaelemző a portálnak elmondta: a médiatörvény szerint a műsorterjesztőknek négy közszolgálati tévét és három közszolgálati rádióadót kell díjmentesen továbbítaniuk, ezt pedig az m1, m2, Duna, Duna2 esetében már megteszik, tehát ahhoz, hogy ebbe az m3 is beleférhessen, törvényt kellett volna módosítani.

Az Index információi szerint az MTVA a csatorna sugárzásáról a nagy szolgáltatók közül még csak a Magyar Telekommal, a UPC-vel és a Digivel még nem, ezen kívül megállapodás született néhány kisebb szolgáltatóval, és a tárgyalások még folyamatban vannak.

Az MTVA sajtófőnöke az Indexnek elmondta: az m3 „önfenntartó, piaci alapokon működő csatorna lesz, ami az MTVA költségvetéséből külön forrásokat nem vesz igénybe”. Az Index forrása szerint az m3-ból az évi 78 milliárd forintból gazdálkodó MTVA 100-200 millió, de legjobb esetben is csak 300-500 millió forintos bevételt remélhet.
Forrás: Index
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek