Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Tüntetés és ellentüntetés Dániában
„Keresztények, muszlimok, mi mind testvérek vagyunk!”
2006. február 7. kedd, 12:39
Szélsőjobboldali csoportok Korán-égetésre hívták honfitársaikat. A Dániában élő muszlimok válaszként vallásuk és kultúrájuk tiszteletét követelve Koppenhágában tüntettek. Az eMasa helyszíni tudósítása.
„Újságíró vagy? Mindannyian félünk; ezt megírhatod! Már nem merünk semmit mondani. Senki nem hallott eddig Dániáról, most pedig mindenki rólunk beszél. Hát tényleg olyan rossz emberek vagyunk?” – fakadt ki mellettem egy dán hölgy a szombati koppenhágai muszlim tüntetésen, miközben a Városháza előtti térről a központi pályaudvar felé özönlő tömeget figyeltük.

Galéria! Kattintson a képre!
A demonstráció délben kezdődött, válaszul a nyilvános Korán-égetésre való felhívásokra. A tér közepén mintegy kétszáz muzulmán gyűlt össze, s a bámészkodó tömegben legalább ennyi hittársuk kántálta velük együtt istenük nevét.

„Muszlimok vagyunk, itt élünk Dániában, és megköveteljük, hogy tiszteljenek minket, és tiszteljék a vallásunkat! Ezen a téren akarják elégetni a Koránt, és ezt meg kell akadályoznunk!” – foglalta össze céljukat a tüntetés egyik szervezője. A létszámában és hangerejében ijesztő, de mindaddig békés tömeg egy emberként kezdett a központi pályaudvar felé rohanni, mikor vezetőik a fővárostól mintegy fél órányira felvő Hillerød városkába parancsolták őket, ahol az előzetes hírek szerint szintén Korán-égetésre készült szélsőjobboldali fiatalok egy csoportja.

Rendőri kísérettel

A rendőrség nem engedte a feldühödött muszlimokat a főpályaudvarra. A pillanatok alatt több mint 15 rohamkocsival a helyszínre érkező rendőrök egy rövid útszakaszon körbezárták a tüntetőket és visszaszorították őket a Rådhuspladsen-ra.

Szembefordultak a tömeggel
A Városháza előtt a tüntetés újra békés irányt vett, az összegyűlt iszlámhívők Mekka felé fordulva közösen imádkoztak, majd az épülethez vezető lépcső tetején gyülekezve, zászlókat lengetve szembefordultak a tömeggel. „Mindannyian testvérek vagyunk! Nem harcolni jöttünk, de nem hagyjuk, hogy a szent könyvünket meggyalázzák! Keresztények, muszlimok, mi mind testvérek vagyunk! Nyugodjatok meg, nem akarunk harcolni!” – hangzott üzenetük.

A demonstrációnak fél kettőkor lett vége, amikor fokozott rendőri felügyelet mellett a tüntető tömeg oszlani, majd hirtelen újból rohanni kezdett: ezúttal a szintén közeli, de sokkal kisebb Vesterport állomásra. A rendőrök az utasok védelme érdekében egy kocsiba terelték a muzulmánokat, s velük együtt utaztak Hillerødbe, ahol szintén sikerült elkerülni az összecsapásokat.

A tüntetéssel egyidőben az ország több pontján tartottak muszlim-ellenes megmozdulásokat, de Korán-égetésre nem került sor. „Szeretnénk hangsúlyozni: egyetlen vallási jelképet sem égettek el vagy becstelenítettek meg bármilyen módon. Sem a Koránt, sem zászlókat vagy bármilyen más tárgyat” – nyilatkozta a koppenhágai rendőrség szóvivője, Flemming Steen Munch.

Komoly félreértés

A Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák világszerte a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságáért vívott harc szimbólumaivá váltak. Míg az iszlám világ jelentős része zászlóégetéssel, a konzulátusok elleni támadással reagál rájuk, az Arab Európai Liga (AEL) elnevezésű belga-holland iszlám párt megpróbálta visszafordítani a muszlimok felé mutató fegyvert, és karikatúráival a zsidókat vette célba.

Többen úgy vélik, a tényleges szólásszabadság Dániában abban a pillanatban szűnt meg, amikor a karikaturisták szerzői életüket féltve elrejtőztek, a dán sajtóban azonban nincs széthúzás. A Jyllands-Posten honlapján január 30-a óta nyílt levél olvasható „A muszlim világ tiszteletreméltó polgáraihoz” címmel dán, angol és arab nyelven, melyben Carsten Juste főszerkesztő kifejti az újság véleményét a képekről és „komoly félreértés”-nek nevezi a rajzok kapcsán kirobbant botrányt.

Szombaton Damaszkuszban a karikatúrák ellen tiltakozó tömeg felgyújtotta a dán és a norvég nagykövetség épületét, vasárnap a bejrúti dán konzulátus is a lángok martalékává vált. Az iszlám országok skandináv nagykövetségei elleni támadások és a nemzetközi támogatás hatására Dánia nemzeti öntudata erősebb, mint valaha. Vasárnap délutánra dán zászlócskák jelentek meg a buszok tetején, a házak ablakaiban, erkélyein. Az ország kéretlenül vált a szólásszabadság harcának vezetőjévé, s bár az emberek félnek az esetleges támadásoktól, büszkén vállalják sorsukat.

Dán Újságíró Szövetség: a karikaturisták nem sértettek emberi jogot
A sajtószabadság mellett határozottan kiálló közleményben reagált az eseményekre a Dán Újságíró Szövetség. Mogens Blicher Bjerregård, a szervezet elnöke hangsúlyozta, hogy a halálos fenyegetések, a szerkesztőket, az újságírókat és a karikatúristákat érő gyűlölködő kijelentések fenyegetik a sajtószabadságot, így ezeket a cselekedeteket a dán újságíró-szervezet határozottan elítéli.
„A sajtónak információkkal kell szolgálni és gondolatokat kell közölni. Ha ezt a funkcióját támadás éri, nem tudja betölteni a nyilvánosság „házőrzője” szerepét.” Mogens Blicher Bjerregård kifejtette, szerinte a karikaturisták nem sértettek emberi jogokat. „Sokszínűség, tolerancia és mozgástér nélkül nincs demokratikus társadalom” – világított rá az elnök, aki szerint nem szabad, hogy a mostani konfliktus okot adjon a dán sajtó öncenzúrájához.
Más jogainkhoz hasonlóan a sajtószabadságot is felelősségtudattal kell gyakorolni – hangsúlyozta a dán médiavezető, aki fontosnak tartja azt is, hogy a kölcsönös párbeszéd folytatásával világossá tegyék, mit jelent számukra a sajtószabadság.
Forrás: www.journalistforbundet.dk
Margetin István
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek