Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2020. szeptember 21.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Nem értenek egyet a rendőrök kitakarásának kötelezettségével a főszerkesztők
2012. december 1. szombat, 09:26
A Főszerkesztők Fóruma életszerűtlennek és a közösség érdekeivel ellentétesnek tartja, de tudomásul veszi a Kúria azon döntését, amelynek értelmében a rendőröket szolgálat közben a képeken csak a hozzájárulásukkal lehet mutatni.
A szervezet honlapjára pénteken felkerült közlemény szerint mivel nem életszerű, hogy a rendőrökről, büntetés-végrehajtási dolgozókról készült képek esetében a médiumok kikérjék az érintettek véleményét, azokat csak az arcokat kitakarva lehet közzétenni.

A fórum úgy látja: az engedélyek kérése nemcsak megnehezíti a szerkesztőségek dolgát és a közfeladatot ellátó szervek munkájának ellenőrzését, hanem a nemzetközi gyakorlattal is ellentétes.

A közleményben emlékeztetnek arra: rendszeresen előfordul, hogy a képeken ki nem takart arccal látható érintettek pénzbeni kártérítésért perlik az adott médiumot, és az esetek többségében meg is ítélik nekik.

„Meggyőződésünk, hogy létezik olyan szabályozási forma, amely egyszerre védi a rendőrség és más érintett intézmények jogos érdekeit és az egyes rendőrök, büntetés-végrehajtási dolgozók személyiségi jogait, ugyanakkor nem korlátozza indokolatlanul a sajtó munkáját az események hiteles és tárgyilagos rögzítésében, bemutatásában” – írja a szervezet a honlapján.

Az egyesület arra lát lehetőséget, hogy a készülő új polgári törvénykönyv megteremti annak lehetőségét, hogy „az európai gyakorlatnak megfelelően”, az esetek döntő többségében ne kelljen kitakarni a rendőrök arcát.

A Kúria a héten döntött arról, hogy a nyilvános helyen vagy közterületen szolgálati kötelezettséget teljesítő vagy munkát végző személy e tevékenységének ellátása során nem minősül közszereplőnek, ezért „a személyt beazonosítható módon, egyediesítetten ábrázoló képmás vagy hangfelvétel nyilvánosságra hozatalához szükséges a hozzájárulása”.
Forrás: MTI
vélemények  hozzászólok
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek