Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
Margetin István blogja
[fordított sorrend][összes bejegyzés]
adott napon:
augusztus 10.
19:44Régi írások
Régebbi dániai írásaim időrendi sorrendben (hátha később hivatkozni fogok valamelyikre):

2006. február 7. Tudósítás a koppenhágai muszlim tüntetésről
19:49
2006. február 11. A karikatúra botrány folytatása - dán kényszerpihenő, amerikai támogatás
19:53
2006. február 20. Spekulációk a karikatúrákat megjelentető lap logójával kapcsolatban
19:55
2006. március 3. A karikaturista magyarázza képét
19:55
2006. június 7. Formaváltás dánia legrégibb lapjánál
 
augusztus 27.
10:12Horoscopes bigger than Jesus
Megjelent egy cikk a Copenhagen Post-ban „Horoscopes bigger than Jesus” címmel. Arról szól, hogy a dán internethasználók sokkal nagyobb arányban nézegetnek/olvasnak asztrológiai jellegű oldalakat, mint bármilyen más vallás oldalait.

Néhány számadat:
A jubii.dk kereső adatai szerint naponta több mint 13 ezer dán olvassa el online a horoszkópját.
A WordOfWisdom.com vezető asztrológusa, Adrian Ross Duncan szerint a horoszkóp olvasók meglepően magasan képzett emberek. Mintegy 80 százalékuk nő, és minden harmadik diplomás. A férfiak érdektelenségének az is lehet az oka, hogy a csillagjegyeket ábrázoló képeken sok esetben hölgyek szerepelnek, lásd például http://horoskop.jubii.dk/.
A JydskeVestkysten lap becslése alapján mintegy száz asztrológus munkálkodik Dániában, és a dánok évi 1 millió dán korona (kb. 134 ezer euró) felett költenek személyes horoszkóp elemzésekre.

Amitől a számok igazán érdekesek, az, hogy az asztrológiát vallásnak tekintik. Kirstine Munk, a Dél-Dániai Egyetem valláskutatója a MetroXPress-nek azzal magyarázta ezt, hogy az asztrológia is az élet értelmét keresi, és azt tanítja, hogy a világ határozott szabályok szerint működik. Nagy előnye ráadásul, hogy személyes, követéséhez nem kell semmilyen gyülekezethez csatlakozni. Elég kinyitni az aktuális bulvárlapot. Persze attól, hogy valaki elolvassa a horoszkópját, még nem biztos, hogy el is hiszi.

Ha elfogadjuk ezt az érvelést, akkor megtaláltuk azt a vallást, ami a legjobban megfér a médiával. Akármit lehet róla írni, igazán nincs, aki megsértődne rajta. Ráadásul a hívei nagy része úgyis csak akkor hisz benne, ha jót ígér...
 
2005 őszétől bő másfél éven át Dániában éltem, s olvasóként, nézőként ismerkedtem a helyi médiával. Ez a blog kísérlet, szemezgetés egy hozzánk hasonló, kis ország (kis piac) sajtóhíreiből.
kommunikációs partnereink
T-Home
T-Mobile
T-System
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek