Ez az oldal az archivumba került. Továbbiakban nem fog frissülni. Az új oldalt elérik a https://muosz.hu címen.
Televízió | Rádió | Sajtó | Új média | muosz.hu || 2022. január 22.


hirdetés
hirdetés

PARTNEREINK
Médiajogfigyelő

Metazin
szerk. blogja
[fordított sorrend][összes bejegyzés]
adott napon:
december 30.
11:09A titok: titok
Halpagár címmel Pauer Gyula illusztrációival a Norannál megjelentek Eörsi István „felnőttes” gyerekversei. Az utóbbi hetekben az eMasa kiemelten foglalkozik az államtitkok és a nyilvánosság viszonyával, ezért az idézet (1985-ből) – in memoriam Eörsi István:

Titok úr

Megkérdeztem Titok Úrtól,
a vidám ló mért nyihog?
Mért nő tejfogunk, ha később
kitolja egy másik fog?
Ő szájára tette ujját,
s ennyit mondott csak: „Titok.”

Én azonban új kérdéssel
álltam elő konokul:
„Mért vág olyan komoly képet,
ki a klotyóra kivonul?”
Szemöldökét összevonva
„Titok” – mondta Titok úr.

„Az orromban mért két lyuk van?
Üres gyomrom mért korog?
Mért hunyorgok fényözönben?
Álmosan mért ásítok?”
Kérdezgettem, de ő egyre
ezt felelte csak: „Titok.”

„Miért hallgatsz összevissza,
ha az ember rádszorul?
Milyen nyelven tudsz beszélni?
Kizárólag titokul?
Titkaidnak mi a titka?”
„Titok” – mondta Titok úr.

1985
 
február 9.
10:26Egy Mohamed-karikatúra 250 euró
Nem tiltják meg, hogy a képeket a nyilvánosság újra megismerje, ugyanakkor pontosan szabályozzák a képfelhasználás módját – közlik a Dán Újságíró Szövetség (Dansk Journalistforbund) közreműködésével a rejtőző karikaturisták.
Közleményük szerint a karikatúrák publikálóinak az újraközlésnél a Nemzetközi Újságíró Szövetség (International Federation of Journalists) etikai irányelvei szerint kell eljárniuk.
Az egyszeri felhasználás ára: 250 €. Az így befolyó összegekből egy karikaturista-díjat hoznak létre.
12:30Egy karikaturista ára 100 kiló arany
Előző bejegyzésünkből kiderül: egy Mohamed-karikatúra 250 euróba kerül. Egy mai hír szerint egy karikaturista ennél jóval többe.
Mullah Dadullah, az afgán tálib tanács tagja száz kiló aranyat ajánlott fel annak, aki meggyilkolja a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrák rejtőzködő szerzőjét. Az arany aktuális árfolyamával számolva egy karikaturista ezek szerint valamivel több mint 412 millió forintot ér.
 
március 8.
12:08Feltámadunk
Hetek óta tervezzük egy új blog indítását Ambrus Attila erdélyi kollégánkkal. A szerzőt vegzáló legutóbbi levelünkre „Webhalál Brassóban” tárgymegjelöléssel megérkezett a csúszással kapcsolatos prózai magyarázat:

„Internetszolgáltatónkat megvette egy amerikai cég, közel két hete folyik az átszerverezés, ami azzal jár, hogy nem lehet e-leveleket küldeni, s ez az áldatlan állapot az amerikai cég képviselői szerint március idusáig tarthat. Levelezni csak nagyon körülményesen lehet, amire ma tanítottak meg.”

Örömmel jelenthetjük, hogy a technikai nehézségek ellenére Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztőjének, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete elnökének médianaplója holnap indul!
 
június 22.
17:56Rabok és szabadok
Az amerikai elnök budapesti látogatásával kapcsolatos tudósításokban két média vonatkozású hír szerepelt. Az egyik szerint a magyar állam tulajdonába visszakerül a budai Várban található egykori Táncsics-börtön, amit a háborús jóvátétel keretében 1948-ban bocsátott az amerikai nagykövetség rendelkezésére a magyar állam. A másik hír az volt, hogy Bush sajtótájékoztatóján az előzetes tervekkel ellentétben az MTV és a Távirati Iroda nem tehetett fel kérdéseket.

A köztévé délután élőben közvetítette Bush beszédét, amit elhangzása után Pálffy István megpróbált összefoglalni, de a nagy hőségben ez nem jött össze. Köszönjük, vette vissza a szót gyorsan Nika György, aki a stúdió hűvösében meghívott szakértők segítségével a történelminek nevezett beszéd „kódolásába” (sic) kezdett.
 
július 13.
14:18Csalódott szívvel ajánljuk
A hvg.hu idén újra meghirdette az online naplók versenyét, a Golden Blogot. A versenyre bárki nevezhetett – így kis szerkesztőségünk is benevezte az eMasa legjobb és legszorgalmasabb bloggerét, Kulcsár Istvánt. A hvg.hu ma hirdette ki, hogy a két hét alatt benevezett több mint 2000 blogból melyik százat tartotta versenyre érdemesnek a zsűri. A listára sajnos nem került fel az eMasa kedvence, így – bevalljuk – csalódott szívvel ajánljuk olvasóink figyelmébe az idei Golden Blogot, és ezzel a lendülettel azt ajánljuk, ne csak olvassák, hanem írják is az eMasa blogjait. A blogolni vágyók jelentkezését a [email protected] címen várjuk.
 
november 1.
08:57Magyarháló
A kancelláriaminiszter szerint bizonyítható, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Lelkiismeret 88 és a Magyarok Világszövetségének egyes tisztségviselői mellett a Kurucinfóhoz kötődő körök a zavargások szervezői. Ha valaki nem emlékezne, ez az a portál, amelyik újságírók adatait tette közzé azzal, hogy a célszemélyenek az olvasók adják át a „szerkesztők” jókívánságait.
„Visszavágóra vár a Fidesz!” – most ezzel a címmel adnak hírt arról, hogy „fáklyás szolidaritási menetet rendez a Fidesz november 4-én, szombaton 16 órától az október 23-i, brutális rendőrtámadás áldozataiért, az emberi jogok tiszteletben tartásáért és a szabadságért”. Kommentárjuk szerint: „…Révész Máriusz után az egész Fidesz dicséretet érdemel. Ennél több tőlük nem várható, a többi a mi dolgunk. Hív a haza!”

Erről ennyit. Találni itt, a világháló magyar lapjain egyéb izgalmas olvasmányt is. A kuruc. info a Polgárok és Polgármesterek Szövetségének (PPSZ) képviselőiről mint a Gyurcsány-rezsim megbízásából dolgozó volt ügynökökről ír. Az pedig már az útelzárásokra készülő PPSZ – nem kevésbé szürreális – honlapján olvasható, hogy a „II. Rákóczi Ferenc fejedelmünk által elkezdett szabadságharc” befejezésére buzdító, királyságpárti formáció szerint a hatalom titkos rendkívüli helyzetet vezetett be, ezért: „Várható, hogy korlátozzák, vagy lekapcsolják a mobil és internet szolgáltatást! Senkit ne zavarjon! A Tv és rádió adásokat mi fogjuk kikapcsoltatni, s arról, hogy megjelenünk majd a képernyőn, tudni fogjátok, eljött a valódi rendszerváltás ideje!”
A médiapolitikai koncepciót a tervezett intézkedések 11. pontjában egyértelműsítik: „Valamennyi Média működése felfüggesztve!”

Az ünnepnapi bejegyzésnek (szabad elhatározásból) vége.
 
Szerkesztőségi blog. Divatos és hálás műfaj. A kollektivitás és a névtelenség mögé bújó, rögtönzött kritikák, laza kommentárok. A sajtómunkások nehéz életének krónikája, a média vadhajtásai. Mert mindenről még az eMasa sem írhat.
kommunikációs partnereink
T-Home
T-Mobile
T-System
Magyar Újságírók Országos Szövetsége © 2005 | impresszum | médiaajánlat | tipp a szerkesztőnek